RUSKA MORNARICA GRADI NOVE MOĆNE BRODOVE: Lider i Štorm štitit će njihove interese na Arktiku

U idućih nekoliko mjeseci rusko Ministarstvo obrane pripremit će konačnu verziju programa nabave naoružanja za razdoblje 2018.-2025. s ciljem dostizanja pariteta s NATO snagama, a kako bi branila svoje interese na Arktiku.

Iz tog razloga nužno je povećati i flotu ratne mornarice. “Rusiji su potrebna četiri nosača zrakoplova, po jedan za svaku flotu, kao i niz bojnih brodova i podmornica koje će ih štititi. To je idealna varijanta, ali ekonomska stvarnost je takva da mi ne možemo ostvariti te ambiciozne planove”, rekao je Dmitrij Litovkin, vojni analitičar lista Izvestija.

Pa ipak, postoji nekoliko krupnih projekata koji su od vitalnog značaja za rusku ratnu mornaricu. “Arktik ima ključni značaj za budućnost Rusije i uopće svjetske ekonomije. Zbog toga Moskva ulaže veliki novac u projekte vezane za ovu regiju, počevši od eksploatacije rudnog bogatstva, pa sve do obrane”, nastavlja Litovkin dodajući kako je jedan od najvažnijih projekata ekonomskog razvoja ruskog dijela Arktika izgradnja novog nuklearnog ledolomca.

Njegova oznaka je LK-110A “Lider”. Razvijat će brzinu od 14 čvorova (oko 24 km/sat) kroz sloj leda debeo 4,4 metra. To će mu omogućiti dva motora na nuklearni pogon i pojačani pramac od kompozitnih materijala.

“On će čistiti puteve za trgovačke, putničke i ratne brodove. U ledu će praviti prolaz širine pedesetak metara”, rekao je Litovkin za portal Russia Beyond dodajući kako će novi ledolomac služiti i kao spasilački brod u operacijama na Sjevernom morskom putu.

Nestrpljivo se očekuje i realizacija projekta nosača zrakoplova “Štorm”, koji bi trebao biti jedna od najvećih plovećih zrakoplovnih baza na svijetu. Izgledat će kao klasičan nosač zrakoplova bez dodatnog osiguranja, ali će poput američkih imati u pratnji cijelu eskadrilu bojnih brodova i podmornica.

Pored toga, dva motora na nuklearni pogon RITM-200 će omogućiti “Štormu” da razvija brzinu od 30 čvorova (55 km/sat). Ukupan deplasman broda iznosit će 100 000 tona, a gaz 11 metara. Posada će brojati oko 4000 članova. Proizvođači imaju zadatak napraviti i lovačke zrakoplove koji će se koristiti na brodu, a među potencijalnim kandidatima su lovački avion Su-57 pete generacije, te lovac generacije 4++ MiG-35.

Ministarstvo obrane popriličnu svotu morat će izdvojiti i za posebne dokove i infrastrukturu za budući glavni brod svoje mornarice.

 

(Global CIR/RBTH)

Komentiraj