(VIDEO) SIRIJA KLJUČA, KO ĆE PRIJE U RAKU? Rusi za deset dana ubili 2.359 terorista, SAD na pregovorima u Rimu pokušavaju ‘završiti posao’ Kurdima

Ruski vazdušni udari u Siriji između 19. i 29. septembra rezultirali su smrću 2.359 militanata i oko 2.700 ranjenih. Istovremeno, Amerikanci žele da u Rimu završe posao Kurdima, a Arapi strahuju da se iza rimskih pregovora krije pokušaj komadanja Sirije, pišu ruski i arapski mediji.

Najteži gubici terorista

Portparol Ministarstva odbrane Ruske Federacije general-major Igor Konašenkov tvrdi da se među poginulim nalazi 16 komandanata terorista, kao i preko 400 terorista iz bivšeg SSSR-a. Terorističke organizacije tzv. “Islamska država” i “Al Nusra” su imale najteže gubitke u posljednjih nekoliko mjeseci. Zbog efektivnog djelovanja ruskih snaga, one su ozbiljno oslabljene, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je saopštilo da su tokom tog perioda ruski avioni uništili 67 militantnih ispostava, 51 magacin oružja, 27 tenkova, 21 raketni lanser i gotovo 200 specijalizovanih vozila terorista. Konašenkov je naglasio da su vazdušni udari pomogli u odbacivanju kontra-ofanzive terorista u provincijama Idlib i Deir ez Zor. Region na iračkoj granici Deir ez-Zor je u posljednjih nekoliko mjeseci područje najtežih borbi u Siriji do sada.

– Uz pomoć ruskih vazduhoplvnih snaga, sirijska vojska trenutno završava okruženje i uništavanje velikih snaga terorista, u kojima se nalazi oko 1.500 militanata koji su napali iz Iraka, istočni dio Deir ez-Zora – dodao je Konašenkov.

Sirijska ‘opozicija’ iz Rake ne učestvuje na pregovorima

Vojni vrh u Damasku istovremeno je saopštio da njegove jedinice od terorista čiste teren oko naselja Aš-Šaula koje se nalazi pored auto-magistrale Palmira-Deir-ez-Zor. U ovom kontekstu nije bez značaja da je sirijska opozicija iz provincije Raka – koja je posljednjih godina jela iz ruke Vašingtonu – odbila da pošalje delegaciju na pregovore u Rim u koje su organizovale SAD.

Razlog je to što su Amerikanci predložili da se pregovara o sudbini grada Raka, a “odmetnuta proamerička opozicija” želi pregovore o sudbini istoimene provincije.

Stvar je u tome što Amerikanci žele da u Rimu završe posao Kurdima, a Arapi strahuju da se iza rimskih pregovora krije pokušaj komadanja Sirije, odnosno da SAD i Kurdi žele da Raku uključe u teritoriju pod njihovom kontrolom povezanu kopnenim koridorom Raka-Ajn-al-Arab-Kamišli.

 

(Global CIR/Vostok/Agencije)

 

Komentiraj