EVROPSKA KOMISIJA: Referendum u Kataloniji je nelegalan, to se ne može porediti sa Kosovom

Evropska komisija saopštila je danas da referendum u Kataloniji nije legalan, i pozvala špansku vladu da otvori dijalog, ocjenjujući da nasilje ne može biti instrument politike. “Prema španskom ustavu, jučerašnje glasanje u Kataloniji nije bilo legalno”, izjavio je portparol Evropske komisije Margaritis Shinas na redovnoj konferenciji za štampu.

Evropska komisija: Kosovo i Katalonija nisu za poređenje; Vučić sazvao hitne konsultacije

On je istakao da je to unutrašnje pitanje za Španiju, kojim se treba pozabaviti u skladu sa ustavnim poretkom Španije. Shinas je dodao da je vrijeme za jedinstvo i dijalog u Španiji, a ne za nasilje. Katalonska vlada saopštila je ranije da je 90.9 odsto građana izašlih na referendum o nezavisnosti zaokružilo opciju “da”.

Prethodno je premijer Karles Pućdemon proglasio pobjedu opcije za nezavisnost. Istakao je da je napravljen put za jednoglasno proglašenje nezavisnosti. Regionalne vlasti su saopštile i da je na 7.87 odsto, odnosno 176,565 listića bio označen odgovor “ne”, za ostanak pod vlašću Madrida. Katalonija ima 5.340.000 stanovnika sa biračkim pravom, što znači da je na referendum izašla manjina – 42.3 odsto. 2.020.144 je glasalo “za”.

Navedeno je i da su to rezultati na osnovu prikupljenih glasova koje španska policija nije uspjela da zaplijeni. Portparol katalonske vlade Đordi Turulj rekao je da je akcija španske policije spriječila oko 777.000 stanovnika Katalonije da iskoriste svoje pravo. Tokom dana su se u Kataloniji dogodili veliki neredi, povrijeđeno je više od 800 osoba u sukobima pristalica nezavisnosti i policije koja je pod kontrolom Madrida.

Premijer Španije Marijano Rahoj se obratio javnosti i istakao da “nikakav referendum nije održan” i podsjetio da je Ustavni sud Španije proglasio izjašnjavanje građana Katalonije neustavnim.

Nema poređenja sa Kosovom

Evropska komisija, koja je referendum u Kataloniji proglasila neustavnim, tvrdi da slučaj te španske pokrajine i Kosova i Metohije “nisu uporedivi”, jer je “Španija država članica” Evropske unije. “Kada je priznanje Kosova u pitanju, to je bio vrlo specifičan kontekst. To je bila pozicija usvojena od strane različitih UN Deklaracija i različitih UN rezolucija i međunarodne zajednice. Veoma specifičan kontekst, sa specifičnim razlozima”, izjavio je portparol Evropske komisije Margaritis Shinas.

Evropska komisija u svojoj današnjoj deklaraciji navodi da, uzimajući u obzir španski ustav, jučerašnje glasanje u Kataloniji “nije bilo legalno”. ”Za EK ovo je unutrašnje pitanje Španije, koje se mora rešavati u skladu sa ustavnim zakonima Španije. Mi ponavljamo poziciju koju su imale i ova i prethodna Evropska komisija, a to je da bi, u slučaju da je ovaj referendum organizovan u skladu sa španskim ustavom, to značilo da bi se teritorija koja odlazi našla van EU”, rekao je Shinas nastojeći da obrazloži poziciju Evropske komisije.

Mimo tog, čisto zakonskog, aspekta u ovom slučaju, Evropska komisija poručuje i da je sada vreme za” jedinostvo i stabilnost, a ne za podele i fragmentaciju”. ”Pozivamo sve relevantne igrače da se brzo prebace od konfrontacije na dijalog. Nasilje nikada ne može da bude instrument u politici. Verujemo vođstvu premijera Marijana Rahoja da će reši ovaj komplikovani proces u punom poštovanju španskog ustava i fundamentalnih prava građana”, zaklučuju u Evropskoj komisji.

U sjedištu Evropske komisije u Briselu navode da su tokom vikenda kancelarije predsednika Komisije Žan Klod Junkera i premijera Španije Marijana Rahoja bile u stalnim kontaktima, kao i da će se tokom dana Junker i Rahoj lično čuti telefonom povodom dešavanja u Španiji.

Vučić sazvao hitne konsultacije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je predsjednicu vlade Anu Brnabić, sve članove vlade, kao i predstavnike obavještajnih i bezbjednosnih agencija na konsultacije nakon saopštenja Evropske komisije u kojem se kaže da se slučajevi Katalonije i Kosova ne mogu porediti, objavio je “Blic” on-line.

Konsultacije će biti održane u Prededništvu, u popodnevnim satima, nakon obraćanja grčkog predsjednika Prokopiosa Pavlopulosa u Skupštini Srbiji.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj