KO JE STEPHEN PADDOCK, MASOVNI UBICA IZ LAS VEGASA: Bio je vuk samotnjak, 2015. godine je kupio kuću u umirovljeničkom gradiću, policija još uvijek istražuje motive napada

Lasvegaška policija identificirala je Stephena Craiga Paddocka (64) iz Nevade kao počinitelja pokolja na glazbenom festivalu u Las Vegasu u kojemu je, prema posljednjim podacima, ubijeno najmanje 58 ljudi, a više od 515 je ranjeno, javljaju svjetske novinske agencije.

Nije povezan sa teroristima

Svjetske agencije prenose kako je odgovornost za masakr upravo preuzela Islamska država. DAIŠ-eva agencija Amaq navodi da je Paddock prešao na islam prije nekoliko mjeseci. “On je bio vojnik Islamske države. Odazvao se pozivu za napad na države koalicije”, objavili su.

Dvoje visokih američkih dužnosnika odbacilo je te tvrdnje i naglasilo kako nema razloga vjerovati im, a jedan od njih je istaknuo kako je poznato da je 64-godišnji napadač ranije imao psihološke probleme, dodaje Reuters.

Otvorio vatru na mnoštvo

Usamljeni napadač otvorio je vatru na mnoštvo okupljeno na festivalu Route 91 Harvest u Las Vegasu. Tamo je bilo oko 22.000 ljudi, a najmanje 406 osoba prebačeno je u bolnice, priopćila je policija u Las Vegasu.

 Iako je prvo bilo rečeno da ga je policija ubila, sada su se pojavile informacije da je izvršio samoubojstvo prije dolaska policije.
 Policija je priopćila da je napad izveo sam i da vjerojatno nije povezan s militantnim skupinama.

U Las Vegasu bio u pratnji ženske osobe

“Nemamo pojma kakav mu je bio svjetonazor”, kazao je šerif Joseph Lombardo iz lasvegaške policije. “Pronašli smo veliku količinu vatrenog oružja u sobi u kojoj je bio”.

Iz policije se doznaje da je pronađeno najmanje osam komada vatrenog oružja.

Policija je izgleda pronašla njegovu suputnicu s kojom je bio u Las Vegasu. Ime joj je Marilou Danley (62) i azijskog je podrijetla. Nije poznato je li ona osumnjičena za upletenost u napad.

Policija i dalje ne zna koji je bio motiv napada

Također su locirana dva automobila koja su pripadala osumnjičenom i pretražena je njegova kuća u Mesquiteu u Nevadi. Policija u Mesquiteu je priopćila da nije bio kažnjavan.

Lombardo je na tiskovnoj konferenciji rekao da su među poginulima dvojica policajca koji nisu bili na dužnosti.

Ozlijeđena su najmanje dvojica policajca koji su bili na dužnosti. Jedan od njih je u stabilnom stanju nakon operacije, a drugi je zadobio lakše ozljede.

Bijela kuća je priopćila da je predsjednik Donald Trump brifiran o napadu. Trump se oglasio na Twitteru uputivši izraze sućuti žrtvama “užasne pucnjave” i njihovim obiteljima.

Papa je nazvao taj napad “bezumnom tragedijom”.

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson izjavio je da ga je “užasnuo grozan napad” u Las Vegasu.

“Ujedinjeno Kraljevstvo je uz američki narod… Moje su misli sa svima onima zahvaćenima tim nasiljem”.

Prema broju mrtvih, za koji policija naglašava da je privremen, to će biti najsmrtonosnije masovno ubojstvo vatrenim oružjem u američkoj povijesti. Prošle godine u pucnjavi u noćnom klubu u Orlandu ubijeno je 49 ljudi.

Prema navodima svjedoka, napadač je vatru otvorio sa 32. kata hotela Mandalay Bay i pucao po ljudima ispod sebe. Bilo je to treće, završne večeri glazbenog festivala Route 91 Harvest.

Policija napominje da su glasine o drugim pucnjavama u tom području bile lažne.

Pucanje je počelo u 10.30  navečer po mjesnom vremenu i deseci pucnjeva iz automatske puške prekinuli su izvedbu country pjevača Jasona Aldena, piše agencija dpa.

Pucnjevi su trajali više od minute, a stotine ljudi potražilo je sklonište ili pokušalo pobjeći s koncerta, dodaje njemačka agencija.

Alden je na Instagramu objavio da su on i njegova grupa dobro. “Večer je bila gora od stravične. Moje misli i molitve su sa svima koji su bili na koncertu”.

Motivi napada zasad nisu jasni, a policija provodi opsežnu istragu.

Prema pisanju The Telegrapha 64-godišnji Paddock je živio sam u svom domu u pustinji Nevade. Točnije, u malom mjestu Mesquite, u kojem većinom žive umirovljenici i koje je udaljeno sat i 16 minuta od Las Vegasa. Ondje je 2015. kupio kuću za nešto manje od 400.000 dolara. Prema policijskim izvješćima Paddock nije imao dosje, štoviše, čak nikad nije zaustavljen zbog prometnog prekršaja. Imao je i pilotsku dozvolu. Paddock je prije Nevade živio u Teksasu gdje je dobio dozvolu za lovačko oružje.

Šerif Lombardo ga je opisao kao “povučenog vuka samotnjaka”.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj