NJEMAČKA ŠTAMPA: ‘Amerika i oružje – tu Bog ne pomaže’

 Kakva je reakcija politike nakon masakra u Las Vegasu? Minut ćutanja i molitva. Predsjednik Tramp citira iz Biblije. I to je to. Molitva neće spriječiti ljude da posegnu za oružjem i pucaju u druge, piše njemačka štampa.

USA Schießerei in Las Vegas (Reuters/Las Vegas Sun/S. Marcus)

Više oružja nego stanovnika

Nakon masakra u Las Vegasu od američkih političara ne treba očekivati veliki zaokret kada je riječ o zakonu o oružju, piše na svom internet portalu radio “Dojčlandfunk”.

U SAD cirkuliše više oružja nego što ta zemlja ima stanovnika. Već to pokazuje da problem nije moguće riješiti za kratko vrijeme. Ali i mali koraci su sada hitno potrebni, poput zabrane stravičnog automatskog oružja. Ili istraživanje o oružanom kriminalu, čemu se republikanci izričito protive. Ili, naprimjer, zabrana netransparentne prodaje oružje – ono se sada često kupuje bez ikakvih dokumenata.

Trampovo obraćanje Amerikancima tužnim glasom mnogim građanima zato zvuči veoma šuplje. U međuvremenu sedamdeset odsto građana želi strožiju kontrolu oružja. Oružje je već odavno u SAD dio svakodnevice, posebno u unutrašnjosti zemlje. Statistička vjerovatnoća da stanovnici gradova posjeduju oružje je znatno manja. Dugoročno će dakle samo snažnija urbanizacija SAD dovesti do pada kulta oružja. Od američkih političara je teško očekivati rješenja”, piše pomenuti portal, a prenosi “Dojče vele”.

Iz Las Vegasa niko neće izvući pouke, svakako ne Tramp. Oružani lobi je isuviše uticajan, komentariše “Zidojče cajtung”.

“I kakva je reakcija politike? Zastave na pola koplja. Minut ćutanja i molitva. Sjednica Senata u ponedjeljak počinje molitvom sveštenika Berija Bleka. Predsjednik SAD Donald Tramp citira iz Biblije. Na kraju – kao i uvijek – God bless America, Bože blagoslovi Ameriku. I to je to. Pri tom je jasno da molitva neće pomoći u odvraćanju ljudi da posegnu za oružjem i pucaju u druge. Ali molitva je jedino u čemu su demokrate i republikanci složni poslije takvog jednog masakra. Poražavajuća je tradicija takvih pucnjava u SAD. Las Vegas sada je prvi na listi sa najvećim brojem stradalih. Slijedi Orlando, 2016. godine, kao i masakr na univerzitetu u Virdžiniji iz 2007. godine sa 32 žrtve”, piše “Zidojče cajtung”.

Minhenski list ocjenjuje da masakr iz Las Vegasa neće voditi ka izmjeni zakona o posjedovanju oružja, ističući snažan uticaj oružanog lobija: “Kada je riječ o zakonu o oružju, zemlja je čvrsto u rukama NRA, Nacionalne asocijacije za oružje. Ona ima potreban novac ili da izbornu kampanju napravi uspješnom ili da jednom političaru uništi karijeru. Za to na raspolaganju godišnje ima oko 250 miliona dolara. Na to dolazi još i pet miliona visokomotivisanih članova koji se suprotstavljaju svakome koji želi da ograniči pravo na posjedovanje oružja. Mnogi republikanci u Kongresu koji danas u oba doma imaju većinu, zavisni su od naklonosti NRA. I pojedine demokrate radije ne bi bile njeni neprijatelji”.

Trump bio zvanični kandidat Nacionalne asocijacije za oružje

“Zidojče cajtung” podsjeća i da je predsjednik Tramp već tokom predizborne kampanje u potpunosti stao na stranu Nacionalne asocijacije za oružje: U znak zahvalnosti NRA ga je u maju 2016. godine proglasila za svog kandidata. U aprilu ove godine govorio je na godišnjem kongresu NRA, pri tom istakavši kako je on prijatelj i neko ko se zalaže za NRA u Bijeloj kući”.

I nedjeljnik “Špigel” na svom portalu iznosi sumnju da će masakr iz Las Vegasa dovesti do promjena u vezi sa zakonom o oružju.

I portparolka američke vlade Sara Hakabi Sanders bila je van sebe. Kada je izgovarala imena pojedinih žrtava masakra u Las Vegasu, potekle su joj suze. Ali saosjećanju je došao kraj kada se postavilo pitanje kakve će biti konsekvence. ‘Ima vremena i mjesta za političku debatu’, kazala je. Ali sada za to nije vrijeme, već neki drugi put. Ali kada molim? Kada ubijeni budu sahranjeni? Poslije sljedećeg masakra? Kada horor iz Las Vegasa bude odavno zaboravljen? Šta je povod za zajedničko djelovanje, ako ne smrt desetina sugrađana? Tužan odgovor: to vrijeme u SAD nikada neće doći”.

 

(Global CIR/DW)

Objavljeno u:

Komentiraj