VUČIĆ ODGODIO POSJETU ZAGREBU: Zbog verbalnih incidenata ništa od dogovorenog sastanka

Unatoč neslužbenim najavama, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ipak neće u skori posjet Hrvatskoj. Naime, nedavni verbalni incidenti pokazali su kako još nije sazrjelo vrijeme za takav posjet, piše Jutarnji list.

“Bez obzira na to kada će se posjet dogoditi, komunicira se na razini ureda kako bi se realizirao posjet predsjednika Republike Srbije”, izjavio je visoki dužnosnik RH.

Iako ništa službeno nije dogovoreno, navodno je postojao načelni dogovor da će Vučić u studenom ili prosincu doći u Zagreb na susret s Kolindom Grabar-Kitarović i predstavnicima ovdašnjeg državnog vrha.

To je trebao biti početak normalizacije odnosa i pokazatelj da se situacija mijenja nabolje, otkako je za predsjednika Srbije izabran Vučić.

Ionako je već prošle godine održan sastanak između Kolinde Grabar-Kitarović i ondašnjeg premijera Aleksandra Vučića, te je tom prilikom potpisana deklaracija koja je na načelnoj razini trebala biti uvod u rješavanje pitanja nestalih, povratka kulturnog blaga i zaštite srpske manjine u Hrvatskoj te hrvatske u Srbiji. Neka od ovih pitanja navodno su se trebala dodatno afirmirati prilikom Vučićeva posjeta Hrvatskoj.

Cijeli niz verbalnih incidenata

No u zadnjih desetak dana dogodila su se tri jaka verbalna incidenta.

Susret hrvatske predsjednice i Aleksandra Vučića već je održan u BeograduFoto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Prvo je upravo predsjednik Vučić u intervjuu za RTV Srbije izjavio kako je “donošenje Zakona o hrvatskim braniteljima otvaranje Pandorine kutije i neprihvatljivo za Srbiju”, te je dodao da će se onda u Srbiji donijeti još 500 zakona o tome što je napravljeno Srbima u Jasenovcu ili Oluji.

Zatim se u nedjelju srpski ministar obrane Aleksandar Vulin pojavio u Šibeniku na inauguraciji Nikodina Kosovića, novog episkopa dalmatinskog, gdje se proslavio tezom o građanskom ratu u Hrvatskoj. Vulin često spominje obnovu ustaštva i upitno je zašto je tako radikalan političar došao u Šibenik jer uopće nije naveden na popisu gostiju.

“Svečanostima narečenja i ustoličenja Episkopa dalmatinskog g. Nikodima prisustvovali su izaslanik predsjednika Republike Srbije g. Aleksandra Vučića dr. Marko Nikolić, ambasador Republike Srbije u Hrvatskoj gđa Mira Nikolić”, objavila je Eparhija dalmatinska, u čemu se vidi kako Vulin nije došao kao službeni izaslanik Srbije.

A na kraju je Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova, žestoko reagirao na proteste iz Hrvatske zbog podizanja spomenika majoru JNA Milanu Tepiću, koji je 1991. u samoubičakoj akciji digao u zrak bjelovarsko skladište oružja, te pritom ubio 11 branitelja i izazvao golema razaranja okolnih naselja. Dačić je izjavio je da je protest Hrvatske još jedan primjer “ludila” i novi dokaz da su „hrvatski dužnosnici oboljeli od antisrpske histerije“.

Jasno je da je u ovim novonastalim okolnostim Vučićev nedolazak u Hrvatsku potpuno logičan.

 

(Global CIR/JL/Agencije)

Komentiraj