ASSAD JE POBJEDNIK RATA! Erdogan podvio rep: Zamolio zvanični Teheran da posreduje u obnavljanju diplomatskih odnosa sa Damaskom

Turska je službeno zatražila od Irana da uzme ulogu posrednika u procesu obnavljanja diplomatskih odnosa  s Damaskom. Poziv je upućen tokom posjete turskog državnog vrha Iranu i nakon sastanka s iranskim predsjednikom Hassanom Rohanijem.

Ovim činom, Erdoganov režim je i zvanično priznao poraz Arapskog proljeća, odnosno priznao da nije uspio ispuniti zadatke koji su pred njega postavili njegovi mentori, a to je prije svega svrgavanje Assada.

Assad je ostao i zasigurno je dio budućnosti sirijske države. Sada kada je na pragu osnivanje i nezavisne kurdske države, režim u Ankari je konačno postao svjestan svoje promašene politike koja bi Tursku mogla pretvoriti u novu Siriji.

Izraelski ministar odbrane: Assad je pobjednik

Nije samo Erdogan svjestan činjenice da će Bašar al-Assad ostati na čelu Sirije. Da je SAA pobjednička vojska dugotrajnog rata u Siriji svjesni su i u Izraelu.

Izraelski ministar odbrane priopćio je u utorak kako je predsjednik Bashar al-Assad pobijedio u sirijskom građanskom ratu i pozvao Sjedinjene Države da ojačaju svoj utjecaj jer će u suprotnom Iran i Hezbollah, saveznici Damaska, dobiti pogodno  tlo za uništenje Izraela.

Liebermanovi komentari predstavljaju preokret za Izrael, čiji su vrhovni dužnosnici od početka borbe u 2011. godini do sredine 2015. redovito predviđali da će Assad izgubiti kontrolu nad svojom zemljom i biti srušen.

“Vidim veliku međunarodnu podršku opstanku Assada, uključujući zapadne nacije, uključujući umjerene elemente. Odjednom se svi žele približiti Assadu. Ovo je bez presedana. Budući da Assad pobjeđuje, svatko stoji u redu “, izjavio je za izraelsku web stranicu Walla.

“Nadamo se da će Sjedinjene Države biti aktivnije na sirijskoj areni i na Bliskom istoku općenito”, rekao je Lieberman. “Suočeni smo s Rusima, Irancima, i Hezbollahom, a to nije jednostavna stvar koja se svakodnevno dešava.”

 

(Global CIR/Agencije)

 

 

Komentiraj