BRITANSKI MINISTAR MORBIDNOM IZJAVOM ZGROZIO JAVNOST: ‘Libija bi mogla biti novi Dubai, samo se trebaju riješiti leševa’

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson jučer je kazao kako bi Libija mogla postati novi Dubai – samo kad bi se riješila trupala, što je zadnji u nizu gafova britanskog političara.

Johnson, koji je uvrijedio neke od britanskih saveznika neprimjerenim komentarima, kazao je Konzervativnoj stranci da bi libijski grad Sirt uz britanska ulaganja mogao postati novi Dubai – ako se riješi trupala.

“Imaju briljantnu viziju da pretvore Sirt, uz pomoć lokalnih vlasti, u sljedeći Dubai”, kazao je Johnson. “Jedino što moraju učiniti je ukloniti mrtva tijela i doći ćemo tamo”.

Neki aktivisti iz stranke premijerke Therese May nasmijali su se na te riječi prije nego što je predsjedavajući skupa promijenio temu riječima: “Sljedeće pitanje”.

Britanija pokrenula udare na Libiju

Britanija i Francuska predvodile su napade kojima je zbačen Moamer Gadafi 2011. Zemlja je od tada potonula u kaos s tisućama stradalih. Teroristička grupa DAIŠ osvojila je Sirt početkom 2015. pretvarajući ga u svoju najznačajnije uporište izvan Bliskog istoka te je privukla brojne strane borce u grad. Sirt je kasnije očišćen od militanata.

Britanski veleposlanik u Mjanmaru ove je godine morao prekinuti Johnsona dok je pokušavao recitirati nostalgičnu kolonijalnu pjesmu Rudyarda Kiplinga tijekom posjeta jednoj od najpoznatijih budističkih znamenitosti u zemlji.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj