LAVROV KAKVOG DO SADA NISTE VIDJELI! Poručio Washingtonu: “Zbog vas ginu ruski vojnici, nećemo vam ostati dužni!”

Vašington igra opasnu igru i podstiče teroriste u Siriji da napadaju snage ruske i sirijske vojske. Moskva na takve agresivne korake neće ostati dužna, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

U intervjuu za arapski list “Ašark al-Avsat”, koji je dao uoči posjete saudijskog kralja Salmana Moskvi, prvoj u historiji, Lavrov je istakao da američka koalicija i tzv. “sirijski pobunjenici” koje finansira Pentagon kontinuirano dheluju na način koji ide u korist DAIŠ-u i ostalim terorističkim grupama.

– U nekim slučajevima, ove snage organizuju “slučajne” udare na snage sirijske vojske, poslije kojih kao po pravilu dolazi do ofanzive DAIŠ-a. U drugim slučajevima, ohrabruju ostale teroriste da napadnu Damask i vrše fatalne provokacije protiv našeg vojnog osoblja – rekao je Lavrov.

“Dobri i loši teroristi”

Ruski ministar spoljnih poslova podvukao je da Vašington ima dvostruke standarde u Siriji, i iskritikovao SAD pojasnivši da ne postoje “dobri i loši teroristi”.

Ako se vodite dvostrukim aršinima, dijelite teroriste u loše i veoma loše, prisiljavate ostale da uđu u vašu ratnu koaliciju na osnovu isključivo političkih motiva, zaboravljate na međunarodno pravo i rezolucije UN, ond je nemoguće govoriti o uspjehu vaše borbe protiv terorizma – rekao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije istakao je da učešće ruskih snaga u sirijskom sukobu ne obezbjeđuje samo nacionalne interese Rusije, već takođe čuva stabilnost u regionu, i dodao da danas nije dovoljno samo pobijediti teroriste na zemlji, već mnogo zavisi od uspjeha u diplomatskim pregovorima.

– Svi akteri treba da odustanu od geopolitičkih ambicija i u potpunosti se posvete uspostavljanju stabilnosti i bezbjednosti u Siriji kao i na cijelom području Bliskog istoka i sjevernog dijela Afrike. Nemoguće je “ubiti” terorizam samo vojnim sredstvima, duboko smo uvjereni u to. Prednost našeg stava i naše politike je u tome što nismo vođeni ličnim interesima, i što nemamo skrivene agende kao neki drugi – rekao je ruski ministar.

Lavrov je pozvao na ukidanje sankcija sirijskim vlastima predsjednika Bašara el Asad u cilju povratka mira i stabilnosti u Siriji, i pohvalio djelovanje Irana u postizanju mira i borbi protiv terorista.

Sankcije? Odgovorićemo na to

Ruski ministar je o odnosima Moskva-Vašington rekao da ruska strana “nije odgovorna za tekuće pogoršavanje odnosa” optužujući prethodnu američku administraciju predsjednika Baraka Obame.

Prema njegovim riječima, Rusija pokazuje uzdržanost prema Vašingtonu pod novom administracijom Donalda Trampa, ali da ponekad mora da “reaguje, posebno zbog neprijateljskih sankcija koje su SAD uvele Rusiji”.

Lavrov se dotakako i sankcija zbog navodnog miješanja Rusije u američki izborni proces.

– Forsiranje Rusije kao žrtvenog jarca za sopstevene neuspjehe je nešto na šta samo navikli. Mi se nismo miješali ni u jedne izbore na ovom svijetu, a kamoli ne u američke, a to što neko u Vašingtonu ne želi da prizna rezultate i volju američkog naroda, pa zbog toga sramotno iskorišćava rusku kartu, to je veoma tužno – rekao je Lavrov, prenosi RT.

Šef ruske diplomatije istakao je i da agresivno ponašanje Amerike u pogledu uvođenja sankcija neće ostati bez odgovora, ali izrazio nadu da će se “dozvati pameti u Vašingtonu, i zaustaviti konfrontaciju sa Rusima”.

“Šteta, potencijal za saradnju je ogroman”

S obzirom da su rusko-američki odnosi trenutno na samom dnu, potencijal za zajedničku saradnju uzalud propada, iako Moskva konstantno insistira na zajedničkom radu sa SAD, kaže Lavrov.

– Potencijal za rusko-američku saradnju u međunarodnim odnosima je ogroman, iako je u mnogim aspektima nerazvijen. Dugo smo urgirali kod naših partnera iz Vašingtona, insistirali da uspostavimo pravi odnos saradnje, naročito u oblasti borbe protiv terorizma i ostalim opasnim izazovima, poput borbe protiv razvoja oružja za masovno uništenje, sajber-zločina i trgovine narkoticima – istakao je Lavrov.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj