MJESTO ZLOČINA: Mijanmar istražnoj misiji UN-a ne dozvoljava ulazak u Arakan

Vlada Mijanmara je saopćila da istražnoj misiji Ujedinjenih naroda (UN) neće dozvoliti ulazak u pokrajinu Arakan. Zaw Htay, glasnogovornik mijanmarskog predsjednika, izjavio je da se istražni tim UN-a miješa u unutrašnja pitanja Mijanmara. Istakao je da će i dalje ostati na snazi zabrana ulaska u zemlju istražnom timu UN-a koji je pokušao ući u Arakan kako bi istražio kršenja ljudskih prava i nasilje nad muslimanima na tom području.

Delegacija od 20 stranih diplomata u ponedjeljak je ipak uspjela posjetiti Arakan, nakon čega su poručili da je toj pokrajini prijeko potrebna humanitarna pomoć. Apelovali su na zvaničnike Mijanmara da prestanu s vojnim operacijama te da omoguće pristup humanitarnim organizacijama kao i siguran povratak u zemlju izbjeglicama iz Arakana.

Podsjećamo, muslimani Rohingye su već godinama najugroženija etnička manjina u svijetu, a već nekoliko sedmica se suočavaju s novim valom nasilja u mijanmarskoj regiji Arakan. Pod izgovorom borbe protiv militantnih grupa, mijanmarska vojska je porušila najmanje 200 muslimanskih sela iz kojih su stotine hiljada mještana primorane na bijeg ka susjednom Bangladešu.

Zbog činjenice da u kriznom području nema predstavnika međunarodnih organizacija, nemoguće je govoriti o preciznom bilansu stradanja u napadima na muslimanska naselja. Šef bangladeške diplomacije, Abul Hasan Mahmood, izjavio je ranije da je najmanje 3.000 muslimana ubijeno od 25. augusta do danas.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj