OMOGUĆAVA ZATVARANJE DŽAMIJA: U Francuskoj prihvaćen protuteroristički zakon koji znatno ograničava slobode

Zakon o suzbijanju terorizma koji je u utorak donesen u Francuskoj i koji su njegovi protivnici ocijenili “liberticidnim”, a UN-ovi stručnjaci ga kritizirali, nije potaknuo veću javnu raspravu u zemlji koja za sebe voli reći da je domovina ljudskih prava i koja je u zadnje vrijeme na meti neviđenih terorističkih napada.

Dva dana nakon ubojstva dviju mladih žena na kolodvoru u Marseilleu uz povik Bog je velik i otkrivanja bombe kućne izrade u središtu Pariza, francuski zastupnici su odobrili neviđeno pooštravanje zakona o suzbijanju terorizma.

Zatvaranje džamija, crkvi i drugih prostora za molitvu

Zakon svim najvišim zvaničnicima lokalnih samouprava omogućava zatvaranje džamija, crkvi i drugih mjesta za obožavanje na šest mjeseci, ukoliko se ustanovi da su propovjednici podsticali napade ili glorificirali terorizam, navodi AFP.

Rukovodstvo religijskog objekta ima 48 sati da uloži žalbu nakon odluke o zatvaranju, a istražitelji ne moraju da prilože dokaze o radikalnom propovjedanju ili spisima sa sličnom tematikom. Objekti se mogu zatvoriti na osnovu “ideja i teorija” koje vjernici razmjenjuju među sobom.

Zakon daje policiji više ovlaštenja da provode racije, što je jedana od najkontroverznijih tačaka zakona, jer su manjinske grupe zabrinute da će zbog toga biti zlostavljane, navodi AFP.

Jačanje izvršnih, policijskih, naspram sudskih ovlasti

Po novom zakonu proširiju se ovlasti administrativne vlasti, napose prefekta, a na štetu sudaca: olakšava se pretres, kućni pritvor, zatvaranje bogomolja koje se ocijene sumnjivima, pojačava kontrolu identiteta na granicama i u blizini kolodvora.

Više od polovine Francuza (57 posto) odobrava zakon, premda ih 62 posto smatra da bi mogao “ograničiti njihove slobode”, pokazuje nedavna anketa Fiducial/Odoxa.

“Riječ je o neviđenom nazadovanju javnih i naših osobnih sloboda”, ocijenio je odvjetnik Emmanuel Daoud izrazivši žaljenje zbog toga što aktivisti za ljudska prava nisu uspjeli “nametnuti dijalog i raspravu”.

“Ako jedna stara demokratska nacija kao što je naša, ovako rješava sukob slobode i sigurnosti, dokidajući sva načela kojima se vodi naš kazneni zakon, onda imamo razloga za zabrinutost u Europi i drugdje”, zaključio je.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj