OPTUŽENI ZA POKUŠAJ UBISTVA ERDOGANA: 31 osoba u Turskoj osuđena na doživotni zatvor

Sud u Turskoj izrekao je danas kazne doživotnog zatvora grupi od 31 osobe koje su proglašene krivima za pokušaj ubistva predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana tokom prošlogodišnjeg navodnog pokušaja vojnog udara, prenose agencije.

Suđenje je organizovano u gradu Mugla, na jugozapadu Turske. Nedaleko od ovog mjesta nalazi se luksuzno odmaralište iz kojeg su Erdogan i njegova porodica umakli prije nego što je vojska upala u hotel u noći puča. Sudski proces počeo je u februaru u okviru akcije koju su vlasti preduzele poslije neuspješnog vojnog udara. Ukupno se sudilo grupi od 47 ljudi, od kojih su 43 osobe ranije privedene. Većina optuženih bili su vojnici.

Sud je saslušao završna obraćanja optuženih, a sudija Emirsah Bastog potom je počeo da čita presude. Neki od optuženih rekli su da ne vjeruju da će sud donijeti pravednu presudu zbog političkog pritiska.

Više od 240 ljudi poginulo je u noći 15. jula prošle godine, kada su navodni pučisti preuzeli tenkove, borbene avione i helikoptere, napali parlament i pokušali da svrgnu vlast. U odsustvu je suđenokleriku Fethulahu Gulenu, koga vlasti optužuju da je organizator navodnog puča.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj