DW: Hrvatska je svađalica u komšiluku

Pod naslovom “Hrvatska je svađalica u komšiluku”, Dojče vele prenosi pisanje njemačke štampe koja konstatuje da zvanični Zagreb ima granične sporove sa četiri bivše jugoslovenske republike – Slovenijom, Srbjom, Crnom Gorom i BiH – a rješenja se ne naziru.

DW: Hrvatska je svađalica u komšiluku

„Hrvatska nema otvorene granične konflikte sa Italijom i Mađarskom, ali sa ostalim susjedima – ima“, piše dnevnik Frankfurter algemajne cajtung (FAZ). FAZ podsjeća da je međunarodna arbitraža presudila da tri četvrtine Piransokog zaliva pripadaju Sloveniji i priznala je toj zemlji pravo na pomorski koridor ka međunarodnim vodama. Autor napominje da je hrvatsko odbacivanje odluke međunarodne arbitraže o Piranskom zalivu dovelo do nepotrebnog zaoštravanja situacije i preporučuje tim državama da postupe kao Holandija i Njemačka – granica na Emsu je bila sporna, ali, umjesto da insistiraju na njenom tačnom utvrđivanju, dvije zemlje su dogovorile formiranje specijalne komisije koja je regulisala upravu i korišćenje tog područja brojnim dodatnim sporazumima. „Pitanje tačne granice je još uvijek nerazjašnjeno, ali to ne smeta ni Nijemcima ni Holanđanima”.

Slovenački premijer Miro Cerar je to nazvao istorijskom odlukom koja će definitivno okončati spor. “Desilo se suprotno, odnosi između dvije susedne zemlje koje su nekada bile u sastavu Jugoslavije dramatično su se pogoršali. Slovenija sada bojkotuje pristup Hrvatske Organizaciji za međunarodnu saradnju i razvoji prijeti da će uložiti veto i na plan da Hrvatska pristupi Šengenskoj zoni 2018. godine”, navodi FAZ. Podsjeća da u ljeto 2015, kada su stotine hiljada migranata preko Balkana išle ka sjeveru, Hrvatska nije bila zainteresovana da preuzme kontrolu svoje spoljne šengenske granice. Otkako je ta ruta zatvorena, nju ponovo zanima liberalni granični režim, navodi njemački dnevnik i dodaje: „Jer, zemlja živi od turizma. Kada je počela ovogodišnja sezona, Slovenci su ponovo počeli da sprovode kontrole po pravilu službe i odmah su se na granici prema Hrvatskoj formirale kolone automobila u kojima se čekalo satima. Geografski položaj je djelotvorno sredstvo pritiska.

U prošlosti se više puta pokazalo da Slovenci ne oklijevaju da ga primjene ukoliko procijene da su im ugroženi nacionalni interesi“, piše FAZ. Srbija, podsjeća FAZ je istočni susjed i često protestuje zbog, kako se navodi, moguće ili stvarne diskriminacije srpske manjine kao i zbog revizionističkih tendencija vladajuće HDZ. “Jedan od posljednjih takvih sporova je vođen zbog spomen-ploče hrvatskim žrtvama rata u Jugoslaviji, koja je prvobitno bila postavljena u blizini bivšeg koncentracionog logora Jasenovac. Na njoj je ispisan ustaški pozdrav“, navodi list.

Za Crnu Goru kaže da je susjedna država Hrvatskoj na krajnjem jugu i podsjeća da je protestovala protiv postavljanja spomenika desničarskom ekstremisti i otmičaru aviona Miru Barešiću. Hrvatsko-crnogorski granični spor oko poluostrva Prevlake bi jednom trebalo da bude okončan bilateralnim pregovorima. List konstatuje da dvije zemlje ne žele da se obrate međunarodnoj arbitraži. „Posebno su opterećeni odnosi između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Sarajevo protestuje zbog gradnje mosta na Pelješcu koji bi jug dalmatinske obale spojio sa hrvatskom drumskom mrežom što bi značilo zaobilaženje bosanskohercegovačkog dijela obale sa Neumom”. Bošnjaci, navodi list, brane se od optužbi da islamistički teroristi imaju svoje centre u Bosni. Zagreb podržava Hrvate u BiH u nastojanju da ostvare veći uticaj u bošnjačko-hrvatskoj federaciji.

 

(Global CIR/DW)

Komentiraj