PUTIN PRVI SAZNAO? ‘Još 2001. mi je otac Kim Yong Una rekao da imaju nuklearnu bombu’

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da mu je za postojanje atomske bombe Sjeverne Koreje još 2001. godine lično rekao njen tadašnji lider Kim Jong-il.

Putin je rekao da je 2001. na povratku iz Japana svratio u Sjevernu Koreju gdje se sastao s ocem današnjeg lidera i da mu je Kim rekao da Pjongjang ima atomsku bombu, prenio je Tass.

– Kad je to bilo? 2001! Sad je već 2017., zemlja je živjela pod trajnim sankcijama i umjesto nuklearne bombe sada imaju hidrogensku bombu – rekao je Putin.

Istakao je da je sedmicu dana poslije njegove posjete “odlučeno da se blokiraju računi sjevernokorejskih banaka, jer je neko procijenio da obaveze koje je Sjeverna Koreja preuzela nisu dovoljne”, poslije čega se Pjongjang, kako je rekao, “odmah povukao iz svih sporazuma i počeo s razvojem nuklearnog programa”.

Putin je kazao da vjeruje da nema pravo da sudi o politici predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump) prema Sjevernoj Koreji, ali i dodao da bi “sve strane trebalo da ublaže neprijateljsku retoriku” i da treba naći načine za direktan dijalog između SAD i Sjeverne Koreje i između Sjeverne Koreje i zemalja tog regiona”.

Dodao je da oni koji komuniciraju s Pjongjangom s pozicija sile “učvršćuju sjevernokorejski režim”.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj