SJEVERNA KOREJA ĆE NEŠTO POKUŠATI! SAD upozoravaju: Devetog oktobra, na Kolumbov dan, držite telefone pored sebe

Sjeverna Koreja bi mogla da izvede nove provokacije 9. oktobra, kada se u Americi obilježava nacionalni praznik — Kolumbov dan, upozorio je zamjenik pomoćnika direktora CIA Jong Suk Li na konferenciji o pitanjima nacionalne bezbjednosti održanoj na Univerzitetu „Džordž Vašington“.

Related image

Jong Suk Li nije naveo kakve provokacije se mogu očekivati od Pjongjanga, ali je dodao da Sjeverna Koreja često lansira rakete ili izvodi nuklearna testiranja uoči nekih velikih godišnjica. Sjeverna Koreja će 10. oktobra obilježiti rođendan Radničke partije Koreje.

„Budite spremni i držite telefone uz sebe“, rekao je predstavnik CIA. Prema njegovim riječima, analitičari specijalne službe smatraju da je malo vjerovatno da će sjevernokorejski lider Kim Džong Un krenuti u rat protiv Amerike ili njenih saveznika, na primjer Južne Koreje.

„Kim Džong Un je veoma racionalan političar. Posljednja osoba koja želi da na Korejskom poluostrvu bukne rat je Kim Džong Un“. Kao i svi autoritarni vladari, nastavio je Jong Suk Li, „on želi dugo da vlada i umre u svom krevetu“. Pjongjang je za posljednjih 11 godina izveo šest podzemnih nuklearnih testiranja. Prvi put je to učinio 9. oktobra 2006. godine.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj