NA KORAK DO DOGOVORA: Susret kralja Salmana i ruskog predsjednika Vladimira Putina

Saudijska Arabija i Rusija imaju veoma malo zajedničkog, osim nafte, koja ih je od sukoba dovela do partnerstva. Ova dva najveća proizvođača su se godinama sukobili oko politike Bliskog istoka i poziciju na tržištu energetike, međutim, očajnička borba za spas cijena nafte dovela ih je do partnerstva.

Putin i kralj Salman na korak od dogovora

To je i fokus razgovora između kralja Salmana i predsjednika Rusije Vladimira Putina u Moskvi. Ruski državni mediji su prenijeli da je tema razgovora bolja “bilateralna saradnja u trgovinskoj, ekonomskoj, investicionoj, kulturnoj i humanitarnoj oblasti”. Međutim, fokus je svakako na nafti. Rusija i Saudijska Arabija često su se takmičili oko dominacije na energetskom tržištu kao i za mjesto glavnog dobavljača u Kini, koja je glavni uvoznik sa ogromnim apetitom za sirovu naftu. Ove dvije zemlje zajedno proizvode oko četvrtinu svjetske nafte, a prošle godine su dogovorili sporazum kojim bi se eliminisao globalno snabdijevanje, dijelom izazvano brzim porastom američke proizvodnje.

To je pomoglo stabilizaciji tržišta, ali cilj i dalje nije u potpunosti postignut. Sporazum je već jednom produžen i nastavljen do marta 2018. godine. Sada se pričalo o još jednom nastavku – moguće do kraja 2018. godine. “Sigurno ćemo razgovarati o tome”, navodi se u saopštenju ruske državne novinske agencije Tass. Međutim, iza ovog sporazuma stoji i teška politička pozadina. Saudijska Arabija i Rusija podržale su različite strane u ratu u Siriji. Rusija je blizu Irana, žestokog protivnika Saudijske Arabije uprkos njihovom statusu članova OPEK-a.

Sa druge strane, Saudijska Arabija pokušava da izgradi bliske odnose sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom i njegovom administracijom, dok je SAD sankcionisala Rusiju zbog njenog učešća u krizi u Ukrajini. Međutim, analitičari tvrde da će kralj Salaman i Putin pokušati da ostave te razlike iza sebe jer obje zemlje imaju isti cilj kada je riječ o tržištu nafte. Ono što ide u prilog tome jesu sve veće investicije Saudijske Arabije u Rusiju, pa se očekuje da će one premašiti milijardu dolara nakon posjete. Međutim, i to treba gledati sa dozom opreza, jer kako navode,

Saudijska Arabija je u 2015. godini obećala 10 milijardi dolara ulaganje u Rusiju, ali dvije godine ništa nije uloženo. Ruski ministar energetike Aleksandar Novak izjavio je da obe strane planiraju da pokrenu fond od milijardu dolara za ulaganje u energetske projekte, međutim, više detalja nije otkrio. Ono što je takođe jedna od važnijih tema razgovora jeste i odbrana. Saudijska Arabija je jedna od najvećih potrošača na svijetu. Izdvojila je 191 milijardi riiala (51 milijardi dolara) ili 21 odsto budžeta za 2017. godinu za vojnu potrošnju.

“Moskva je zainteresovana za prodaji oružja Saudijskoj Arabiji, ali čini se da Rijad nije spreman da ide tako daleko”, istakao ekspert Ruskog savjeta za međunarodne poslove Juri Barmin. Arapi su najviše trgovali sa Sjedinjenim Američkim Državama, međutim, oni tvrde da su spremni da menjaju strateška partnerstva, jer im je na prvom mjestu korist njihovih građana.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj