OČEKUJE SE KLJUČNI KORAK! Lavrov poručio Trumpu da dobro razmisli

Američki predsjednik Donald Tramp planira da sljedeće nedjelje povuče podršku Sporazumu o iranskom nuklearnom programu, jer smatra da on nije u nacionalnom interesu SAD i tako to pitanje proslijedi Kongresu, objavio je „Vašington post“.

Lavrov Trampu: Dobro razmisli

Rusija se nada da će američki lider dobro razmisliti prilikom donošenja odluke. Američki list, pozivajući se na izvore bliske Bijeloj kući, kaže da bi ta odluka predsjednika SAD bila prvi korak u procesu koji bi mogao da dovede do propasti sporazuma šest sila sa Iranom iz 2015. godine kojim su ograničene nuklearne aktivnosti Teherana.

Očekuje se da će Tramp vjerovatno 12. oktobra održati govor u kojem će iznijeti širu strategiju o Iranu, koja će, kako se navodi, biti više konfrontirajuća. On 15. oktobra treba da obavijesti Kongres o tome da li Iran poštuje svoje obaveze iz Sporazuma o iranskom nuklearnom programu, a kongresmeni potom imaju 60 dana da razmotre mogućnost ponovnog uvođenja sankcija Teheranu, prenosi Rojters.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov nazvao je glasinama saopštenja da američki lider Donald Tramp namjerava da poništi Sporazum o iranskom nuklearnom programu. „Ne volim da komentarišem glasine, mišljenje medija je za mene veoma važno mišljenje, ali ipak su to samo nagađanja.

Da, mi čujemo signale iz Bijele kuće o namjeri predsjednika Trampa da donese konačnu odluku da li će sačuvati učešće SAD u dogovoru o rješavanju krize sa iranskim nuklearnim programom“, rekao je Lavrov tokom razgovora sa kazahstanskim kolegom Kajratom Abdarahmanovim. Pritom, ministar je naglasio da Rusija smatra da je taj program jedno od najvažnijih dostignuća međunarodne zajednice.

On je dodao da se nada da će Tramp dobro razmisliti prilikom donošenja konačne odluke. Bivši šef Komiteta Saveta Federacije za odbranu i bezbjednost Viktor Ozerov izjavio je da postoji strah od jednostranog izlaska SAD iz Sporazuma o likvidaciji raketa malog i srednjeg dometa, ukoliko Vašington izađe iz Sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

Prema njegovim riječima, to će biti i negativan signal za rukovodstvo Sjeverne Koreje. „Pjongjang može da pomisli će dobiti samo nove sankcije ako izađe u susret Vašingtonu i počne sa prekidom svog nuklearnog programa“, dodao je parlamentarac.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj