NOVA STRATEGIJA ZA IRAN? Trump ‘razmatra’ cjelokupno ponašanje ove države

Iz Bijele kuće su poručili tijekom jučerašnjeg dana kako će predsjednik Trump uskoro predstaviti američki odgovor na “iransko testiranje raketa, cyber napade i potporu za terorizam”. Riječ je o novoj strategiji Washingtona prema Teheranu, a imajući u vidu dosadašnje Trumpove izjave, za očekivati je znatno agresivniji američki stav.


Predsjednik nije fokusiran samo na jednu stranu, on razmatra cjelokupno loše ponašanje Irana“, istaknula je glasnogovornica Bijele kuće, Sarah Huckabee Sanders, za vrijeme jučerašnje novinske konferencije.

Iran se ne ponaša loše samo po pitanju nuklearnog sporazuma već izvodi i testiranje balističkih raketa te vrši destabilizaciju cijele regije“, poručila je, nagovještavajući kako će iste tvrdnje, vjerojatno u još i direktnijem izdanju, uskoro iznijeti i Trump.

Amerika i Trump su usamljeni po ovom pitanju – naime, UN agencija za atomsku energiju (IAEA) eksplicitno navodi u svom zadnjem izvještaju kako se Iran drži odredbi nuklearnog sporazuma koji je potpisan sa SAD-om, Rusijom, Kinom, Francuskom, Britanijom, Njemačkom i EU 2015. godine. Izgleda kako Trump želi pod svaku cijenu eskalirati odnose s Iranom, no izuzev iranskih rivala u regiji – Saudijske Arabije i Izraela – teško da će dobiti potporu ostatka međunarodne zajednice. 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj