VELIKI ZAOKRET: SAD ukinule sankcije Sudanu

SAD je u petak ukinuo dugogodišnje sankcije Sudanu zbog napretka u borbi protiv terorizma i ublažavanja humanitarne krize, a vlada u Kartumu se također obvezala da neće trgovati oružjem sa Sjevernom Korejom.

Omar Hassan Ahmad Al-Bashir (born 1 January 1944) is the current President of Sudan and the head of the National Congress Party. He came to power in 1989 when he, as a brigadier in the Sudanese army, led a group of officers in a bloodless military coup that ousted the government of Prime Minister Sadiq al-Mahdi.<br/><br/> In October 2004, al-Bashir's government negotiated an end to the Second Sudanese Civil War, one of the longest-running and deadliest wars of the 20th century, by granting limited autonomy to Southern Sudan dominated by the Sudan People's Liberation Army (SPLA). Since then, however, there has been a violent conflict in Darfur that has resulted in death tolls between 200,000 and 400,000.<br/><br/> Al-Bashir is controversial figure both in Sudan and worldwide. Al-Bashir is the first sitting head of state ever indicted by the International Criminal Ccourt as well as the first to be charged with genocide., Image: 278322571, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, AKG

Odlukom koja dovršava proces koji je započeo bivši predsjednik Barack Obama, a kojemu se udruge za ljudska prava protive, predsjednik Donald Trumpukinuo je američki trgovinski embargo i ostale sankcije koje su Sudan gotovo potpuno izolirale od globalnog financijskog sustava i bacile na koljeno sudansko gospodarstvo.

Američka odluka predstavlja veliki zaokret za vladu predsjednika Omara Hassana al-Bashira, koji je nekada ugošćavao Osamu bin Ladena, a zbog genocida u Darfuru traži ga Međunarodni kazneni sud u Den Haagu.

SAD je procijenio da je sudanska vlada učinila napredak u borbi protiv terorizma, da radi na rješavanju unutarnjih sukoba i omogućuje dostavu pomoći u Darfur i druga pobunjenička područja. Trumpova vlada je uspjela ishoditi od Kartuma obećanje da neće trgovati oružjem sa Sjevernom Korejom i pratit će da se to strogo poštuje. Washington, međutim, tvrdi da to nije bio uvjet za ukidanje sankcija od kojih su neke bile na snazi 20 godina.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj