(VIDEO) ISTA POLICIJA UBILA JE I DVOJE ČLANOVA MOJE PORODICE! Progovorio prijatelj ubijenog mladića iz Tutina: ‘Ubili su ga na pravdi Boga, on je bio čist i u našem vozilu nije imalo ništa’

Ubistvo Fahrudina Skarepa (22) kojeg je policija upucala 30.9.  ove godine u selu Dolovo kod Tutina  ponovo je pokrenulo problem statusa Bošnjaka u Republici Srbiji, prvenstveno u regiji poznatijoj kao Sandžak.

Prema policijskoj verziji priče, patrola policije nalazila se u selu Dolovo kada je Fahrudin Skarep upravljao vozilom koje nije zaustavio na naredbu policije, već je krenuo ka njima, zbog čega su oni pucali i ranili ga. Povrijeđeni mladić je preminuo u novopazarskoj Opštoj bolnici. Policajci su navodno sumnjali na šver cigaretama, ali po saznanjima medija  u automobilu kojim je upravljao Fahrudin Skarep nije bilo švercovanih cigareta ili druge akcizne robe, a i da su se potvrdile sumnje policije, to zasigurno nije razlog da se neko liši života, kažu članovi porodice ubijenog.

Policajac koji je ubio Fahrudina Skarepa je u pritvoru i brani se šutnjom, dok je rodbina, ali i cjelokupna javnost u Sandžaku šokirana brutalnošću policije, budući da se iz dana u dan  pokazuje kako je nesretni mladić ubijen praktično bez ikakvog razloga. Sve je to pokrenulo novi niz tenzija i prijetnji ovaj put prema porodici policajca srpske nacionalnosti koji je pucao u nenaoružanog Fahrudina Skarepa.

Fahrudin Skarep je bio u automobilu sa prijateljem koji je odlučio, i sam vidno uplašen, progovoriti i upoznati javnost o dešavanjima tog kobnog dana.

 Ubili su druga i odveli ga u bolnicu, a mene su ostavili sa ubicom Beloicom koji je mahao sa pištoljem

-Komandir Nermin Zećirović je jurnuo džipom na naše parkirano vozilo, a policajac ubica je izašao i ubio mog druga sa strane kroz staklo. Parkirali smo vozilo na proširenje da bi prošlo vozilo iz suprotnog smijera. Tada je policijski džip jurnuo na naše vozilo i zaustavio se uz branik našeg auta. Vozač u džipu bio je Nermin Zećirović , a drugi policajaca Beloica R. izašao je iz auta i pucao u naše auto sa strane. Oblila me je krv, a ja sam se držao za glavu misleći da je ubio i mene. Kukao sam do neba dok me policajac nije izvukao na moja vrata i pribio na zemlju, započinje svoju priču 20-togodišnji Mirsad Omerović koji je svjedok događaja, prenosi SP.

Automobil je u Novom Pazaru ispred SUP-a, u što se možete sami uvjeriti, nijesmo bježali niti smo davali bilo kakav otpor. Ubili su druga i odveli ga u bolnicu, a mene su ostavili sa ubicom Beloicom koji je mahao sa pištoljem, a ja sam kukao i molio da me ne ubije. Kada su došli sa drugim džipom po nas kao da sam se rodio, tada sam shvatio da sam živ, a krv mi je oblila cijelu odjeću. Sa džipom je došao drugi Zećirović inače amidžić Nermina Zećirovića.

Ubili su ga na pravdi Boga, on je bio čist i u našem vozilu nije imalo ništa

-Sve je laž, nijesmo bježali niti smo davali nikakav otpor, niti nam je bilo ko od policije upozoravao, niti je udareno naše vozilo niti vozilo policije. Sve se može provjeriti, sve su lagali, priča kroz suze uplašeni Omerović. –Ubili su ga na pravdi Boga, on je bio čist i u našem vozilu nije imalo ništa. Naše vozilo je prazno, bili smo goloruki.

– Kako ću ja živjeti bez mog druga? Ista policija je ubila i mog daidžinog i halinog sina, ovo je treće ubistvo, kaže kroz suze Omerović. Dokle više, da li živimo u ratu šta se ovo događa?

-Ja više nikada ne mogu biti čovjek, ne mogu da spavam niti da jedem, sve mi je slika ubijenog druga pred očima i ona krv i pištolj i policajac koji drži pištolj, samo je dio svjedočanstva preživjelog Omerovića, prenosi sandžakpress.net.

Roditelji odbili da prime predstavnike policije

Predstavnici Policijske uprave u Novom Pazaru željeli su da obiđu i razgovaraju sa roditeljima stradalog mladića, ali su im oni, kako nezvanično saznajemo, poručili da ne žele da ih prime, tvrdeći da je policija prekoračila svoja ovlaštenja i bez razloga pucala u njihovog sina.

Bošnjačke političke stranke ubistvo orakakterisale kao zločin

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović apelovao je na sve u Sandžaku da spuste tenzije i sačekuju rezulate istrage o krvavom događaju. “Molim sve da spustimo tenzije na minimum i da sačekamo rezultate istrage”, rekao je Stefranović, istakavši da postupak vode sud i tužilaštvo, a ne policija.

Većina bošnjačkih stranaka ovo ubistvo je okarakterisalo kao zločin.

(Global CIR/SP/Agencije)

 

Komentiraj