NAPISAO KNJIGU ‘POSLJEDNJI PREDSJEDNIK’: Kako je jedan pisac iz 19. vijeka predvidio Trumpa, uspon Rusije i propast SAD-a

O knjigama jednog američkog pisca iz 19. vijeka se danas govori više nego ikad, jer su njegove knjige na neki način predvidjele dešavanja u svijetu otkako je na čelu SAD Donald Tramp.

‘Glavni junak Baron Trump’

Romani Ingersola Lokvuda, američkog advokata, pisca i autora političke literature s kraja 19-tog vijeka, svojevrsna su mješavina naučne fantastike i fantazije. Njegova dva najpoznatija književna djela bile su ilustrovane priče za djecu, a glavni junak je mladi aristokrata, čije nam ime danas zvuči vrlo poznato: Baron Tramp.

Knjige se zovu “Putovanja i avanture malog Barona Trampa i njegovog nevjerovatnog psa Bulgara” i “Baronovo čudesno podzemno putovanje”. Dečaku, koji ima nepresušnu maštu i “veoma aktivan mozak”, dosadio je život u luksuzu. Igrom sudbine, obreo se u Rusiji, gdje započinje njegova neobična avantura koja će odrediti dalji tok njegovog života. Posljednji Lokvudov roman objavljen je 1896, a zvao se “Posljednji predsjednik”.

Između prve porodice Amerike i Lokvudovih romana postoje nevjerovatne dodirne tačke, piše “Newsweek. Glavni junak zove se isto kao i sin predsjednika Donalda Trampa (samo se malo drugačije piše), a njegove pustolovine počinju u Rusiji, zahvaljujući uputstvima “majstora nad majstorima”, čoveka po imenu “Don”.

Prije nego što će se otisnuti na putovanje u nepoznato, dječak saznaje za porodični moto: “Put do slave posut je zamkama i opasnostima”.

Ilustracije iz knjiga prikazuju dječaka koji nosi raskošnu, staromodnu odjeću i nakit kada napušta Dvorac Tramp i započinje putovanje u Rusiju kako bi našao ulaz u drugu dimenziju. Treći Lokvudov roman “Posljednji predsjednik” počinje slikom uspaničenog Njujorka početkom novembra i opisima “nereda” nakon pobede velikog autsajdera na izborima.

"True portraits of Bulgur and me: I as I appeared in my oriental dress." | "Home again! This time for a good, long rest."

“Cijeli ‘East Side’ zahvatili su neredi”, uzvikivali su policajci na ulicama, upozoravajući narod da tokom noći ostane kod kuće. “Velike bande organizuju se pod vođstvom anarhista i socijalista i prijete da opljačkaju i oskrnave kuće bogatih koji su im činili nepravdu i ugnjetavili ih toliko godina.”

“Hotel u Petoj aveniji biće prvi koji će osjetiti bijes rulje”, nastavlja pisac, navodeći adresu u Njujorku na kojoj se danas nalazi Trampova kula. “Da li će vojska stići na vrijeme da ga spasi!”

Knjiga obiluje čudnim asocijacijama na sadašnjost

U proteklih nekoliko nedjelja Lokvudovi romani bili su velika tema na forumima i Reditu, zahvaljujući korisnicima portala 4chan, koji su dijelili fotografije i teorije zavjere o njima. Neki su čak tvrdili da porodica Tramp posjeduje vremensku mašinu koja joj je omogućila da do danas sačuva moć.

U romanu “Posljednji predsjednik” dodirne tačke s Trampom su takođe više nego očigledne. U knjizi, čiji je drugi naslov “1900”, predsjednikov rodni grad Njujork strepi od propasti republike poslije dolaska novog predsjednika na vlast. Neki Amerikanci formiraju pokret otpora, protestujući protiv nepoštenih i nemoralnih izbora.

princess-chrytallina.jpg

Reditelj i pristalica Donalda Trampa Li Skot namerava da prikupi novac na internetu za snimanje filma o pustolovinama Barona Trampa. – Iako radim u Holivudu, zapravo podržavam predsjednika Trampa – kaže Skot u promotivnom videu za svoj projekat.

– Knjiga obiluje čudnim asocijacijama na sadašnjost, ali sve to možemo malo da dotjeramo i ubacimo stvari koje mogu da razumiju i cijene samo Trampove pristalice i ljudi koji su stalno na internetu – rekao je Skot.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj