ERDOGANA NAZIVA ‘AKP DIKTATOROM’ I ‘OTMIČAREM’: AKP strahuje da bi ovaj Turčin mogao postati šef njemačke diplomatije

Da li će Cem Özdemir biti novi njemački ministar vanjskih poslova? Predsavnik turske stranke AKP upozorava da Özdemir mora promijeniti svoje stavove ili u Tursku nije dobro došao.

default

Mogućnost da predsjednik njemačkih zelenih Cem Özdemir bude njemački ministar vanjskih poslova u slučaju postizanja tzv. Džamajka koalicije, naišla je na skepsu u turskoj vladajućoj stranci AKP. „U tom slučaju pred nama imamo poklonjene godine”, izjavio je u Ankari poslanik AKP Mustafa Yeneroglu osvrćući se na bilateralne odnose između Njemačke i Turske.

Yeneroglu kaže da „Cem Özdemir u Turskoj neće biti prihvaćen kao neko ko je ambasador Njemačke, nego kao neko ko želi upravljati turskom unutrašnjom politikom”.

Predsjednik stranke Zeleni je oštar kritičar turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. U slučaju da u koalicionim pegovorima sa Unijom CDU/CSU i FDP Zelenim pripadne mjesto ministra vanjskih poslova, Özdemir se smatra favoritom.

Yildirim i Cavusoglu za bolje odnose sa Njemačkom

Mustafa Yeneroglu  

Yeneroglu vjeruje da će „Erdogan iz realno-političkih razloga uložiti napor da se Özdemiru da šansa kao predstavniku Njemačke”. Međutim, to zavisi od toga da li će Özdemir nakon mogućeg imenovanja na mjesto ministra vanjskih poslova promijeniti svoj stav o Erdoganu kojeg naziva „AKP diktatorom” i „otmičarem”. „Ukoliko prije moguće posjete Turskoj bude davao izjave kao što je to do sada radio, onda u Tursku nije dobro došao”.

Njemačko-turski parlamentarac kaže da je nakon saopštavanja prvih nezvaničnih rezultata izbora Özdemiru poslao SMS poruku i čestitao mu na uspjehu  i izrazio nadu da će njemačko-turski odnosi biti poboljšanil. Odgovor na SMS nije nikada dobio. Yeneroglu je predsjednik odbora za Ljudska prava parlamenta u Ankari.

Turski premijer Binali Yildirim i ministar vanjskih poslova Mevlüt Cavusoglu su se također izjasnili za normalizaciju zategnutih odnosa sa Njemačkom. Cavusoglu je za magazin „Spiegel” izjavio: „Ukoliko krenete prema nama samo jedna korak, mi ćemo prema vama dva”. Turska je spremna sarađivati sa mogućim budućim ministrom vanjskih poslova Özdemirom. „Bilo bi pogrešno odnose dvije zemlje definisati na osnovu samo jedne osobe”.

Ledeno doba između Njemačke i Turske

Turski premijer Binali Yildirim je prošle sedmice rekao da se sa Berlinom mora otvoriti „novo poglavlje” i da se odnosi moraju „popraviti”. Odnosi između Njemačke i Turske su odavno pogoršani. U međuvremenu vlada „ledeno doba”. Turska vlada predbacuje Njemačkoj da podržava teroriste. Njemačka vlada bezuspješno traži oslobađanje Nijemaca uhapšenih iz političkih razloga.

Njemačko-turski odnosi su zahladnjeli

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova je reagovalo rezervisano na izjavu turskog ministra vanjskih poslova. „Njemačka je bila i ostaje spremna na razgovore i orjentisana je prema dijalogu”, izjavio je za list „Welt am Sonntag” Michael Roth iz njemačkog ministarstva vanjskih poslova.

„Nadam se skorom približavanju dviju zemalja, prije svega u interesu stanovnika Njemačke i Turske”, kaže Roth.  On je ponovio kritike njemačke vlade zbog hapšenja novinala lista Die Welt Deniza Yücela u Turskoj.  Njemačka ne može „šutjeti ako njemački državljani kao što je Deniz Yücel bivaju nevino zatvoreni.”

Özdemir bi bio prvi njemački ministar iz migrantske porodice

Turska zajednica u Njemačkoj se također nada poboljšanju prekinutih njemačko-turskih odnosa. „Normalizaciju očekuju kako ljudi u Turskoj, tako i u Njemačkoj”, kaže predsjednik udruženja turskih zajednica u Njemačkoj Gökay Sofuoglu. „Sve želje sada treba primijeniti u praksi, bez obzira ko će biti novi ministar vanjskih poslova”, kaže Sofuoglu.

Sofuoglu smatra da u slučaju da Özdemir bude izabran za ministra vanjskih poslova neće doći do pogoršanja njemačko-turskih odnosa. „Ne vjeruje da mu je od velikog interesa da još više poveća odstojanej između Njemačke i Turske”.

Ukoliko Özdemir bude izabran za njemačkog ministra vanjskih poslova biće prvi njemački ministar iz migratske porodice. Njegovi roditelji su 60-tih godina došli na privremeni rad u Njemačku.

 

(Global CIR/DW)

Objavljeno u:

Komentiraj