EU I BRITANIJA MEĐUSOBNO SE OPTUŽUJU ZA ZASTOJ PREGOVORA: Kako obračunati britanski ‘dug’?

Delegacije EU i Velike Britanije međusobno su se u ponedjeljak optuživale za zastoj u pregovorima o razvodu, prvog dana petog kruga pregovora u Bruxellesu. Pregovarači dviju strana okupili su se u ponedjeljak poslijepodne u zgradi Europske komisije kako bi započeli novi krug pregovora, koji će u četvrtak biti zaokružen zajedničkom konferencijom za novinare voditelja dvaju izaslanstava.

No za razliku od prethodnih krugova, glavni europski pregovarač Michel Barnier i njegov britanski kolega David Davis nisu predvidjeli sastati se u povodu novog kruga pregovora, zadnjeg pred summit EU-a 19. i 20. listopada.

Na čijoj je strani lopta

Europski čelnici trebali bi tada donijeti odluku mogu li pregovori prijeći u drugu fazu i početi se baviti budućim trgovinskim odnosima između Velike Britanije i Unije. Za to je, međutim, potrebno postići “dovoljan napredak”, što za sada nije slučaj, kako su nedavno pred Europskim parlamentom ustvrdili predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i Michel Barnier. Europski parlament pozvao ih je stoga u posebnoj rezoluciji da odgode odluku, osim ako se u petom krugu ne dogodi veliki pomak.

Lopta je na njihovoj strani“, poručila je britanska premijerka Theresa May u britanskom parlamentu. “No optimistična sam da ćemo dobiti pozitivan odgovor”, dodala je, pozivajući Europljane da budu “fleksibilni” i pokrenu drugu fazu pregovora. “Ovo nije baš igra s loptom”, odgovorio je glasnogovornik Europske komisije, Margaritis Schinas, no “lopta je posve na strani Ujedinjenog Kraljevstva”.

Kako obračunati britanski dug

Europski čelnici traže jasan napredak u tri ključna pitanja razdruživanja koja se odnose na podmirenje britanskih financijskih obveza prema Uniji, sudbinu europskih građana koji žive u Britaniji i granicu Sjeverne Irske s Republikom Irskom.

Glede financijskog dogovora, europska strana procjenjuje da Britanija europskom proračunu do 2020. duguje između 60 i 100 milijardi eura. Europski pregovarači sa zada ne traže da se London precizno izjasni o točnom iznosu koji je spreman platiti, nego žele načelni dogovor o metodi izračuna, što je još daleko od dogovorenog.

Kad je riječ o pravima europskih građana u Britaniji, London i Bruxelles nisu se još uspjeli dogovoriti o ulozi Europskog suda pravde u tom pogledu.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj