NASER ORIĆ OSLOBOĐEN OPTUŽBI, NIŽU SE REAKCIJE! Dodik: Pozivam Srbe da napuste Sud i Tužilaštvo BiH

Prema optužnici, Orić, tadašnji komandant, i Muhić, pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH), 1992. godine su u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

Tokom suđenja koje je trajalo dvije godine Tužilaštvo BiH je pozvalo četiri vještaka da urade nalaze i mišljenja te saslušalo 14 svjedoka, među njima jednog zaštićenog (O-1) koji je kazao da je vidio kako je Naser Orić ubio tri zarobljenika. Uložili su i nekoliko materijalnih dokaza. S druge strane, odbrane Orića i Muhića su iskazima 18 svjedoka, kao i materijalnim dokazima, u potpunosti negirale navode optužnice.

Odbrana Nasera Orića naročito se fokusirala na kredibilitet zaštićenog svjedoka optužbe O-1, iznijevši pred Sudom BiH tvrdnje da je svjedoku pravosnažno presuđeno za lažno prijavljivanje, prevare, nanošenje teških tjelesnih povreda, zloupotrebu prava i socijalnog osiguranja i tako dalje.

Odbrana je također tokom suđenja iznijela tvrdnje zaštićenog svjedoka odbrane da mu je nuđen novac da lažno svjedoči protiv Orića, uz obećanje da će mu porodica biti evakuisana. Advokatica Nasera Orića suđenje je zaključila tvrdnjom da je cijeli postupak, odnosno optužnica temeljena na neujednačenim iskazima nekredibilnog zaštićenog svjedoka O-1.

Sudija je između ostalog kazao da su iskazi svjedoka različiti. Iskaz jednog zaštićenog svjedoka je bio nedosljedan jer dao različite izjave 2003. I 2014. godine.

Podsjećamo, Naser Orić je uhapšen 10. juna 2015. na granici Francuske i Švicarske po zahtjevu Srbije koja ga je sumnjičila za ratne zločine počinjene u selu Zalazje kod Srebrenice. Srbija i BiH su poslale zahtjev za njegovo izručenje. Izručen je BiH, nakon čega mu je Sud BiH odredio mjere zabrane, a Orić se branio sa slobode.

Odbrana je od Haškog tribunala tražila obustavu postupka protiv Orića za ratne zločine u Srebrenici, s obzirom na to da mu je već suđeno za te zločine. Tribunal u Hagu je odbio zahtjev odbrane.

Haški tribunal je Orića 2008. pravosnažno oslobodio krivice za zločine počinjene u Srebrenici.

Orić nakon izricanja presude: Pravda je pobijedila

 

“Pravda je pobijedila, sud je rekao svoje”, kazao je Orić nakon izlaska iz sudnice u kojoj je jutros pročitano obrazloženje oslobađajuće presude. Orićeva advokatica Lejla Čović izjavila je da je odbrana zadovoljna presudom te da su svi koji su pratili suđenje mogli očekivati njegovo oslobađanje.

Pozivam Srbe da napuste Sud i Tužilaštvo BiH

“Krivični progon za zločine koje je počinio Orić pokrenut je prije devet godina u Bijeljini, mnogi su zastrašeni, mnogi su umrli pod nerazješnjenim okolnostima. Bilo je i Bošnjaka koji su svjedočili o njegovom zločinu i to nije bilo dovoljno da se izrekne kazna. Sudija Bošnjak je presudio muslimanu koji je u ime džihadista pobio Srbe u Srebrenici. Na ovaj način se promoviše praksa da je normalno da musliman ubije Srbina kao u vrijeme Osmanske imperije kada je kadija i tužio i sudio”, kazao je Dodik.

Dodao je da Sud i Tužilaštvo BiH zbog ovakvog postupanja nemaju nikakvu podršku RS-a te je pozvao Srbe da napuste ove instutcije.

“Ovo je prilika da rehabilitujemo priču o referendumu. Neprihvatljivo je da se za ovakv zločin daju ovakve presude. Pozivam Srbe da napuste ove institucije i dođu u RS da se dogovorimo šta će dalje raditi. Očekujem da će svi koji rade u državnim institucijama zauzeti stav o ovom slučaju. Pozivam predstavnike srpskog naroda u svim institucijama da se okupimo i otkažemo legitimitet Sudu i Tužilaštvu BiH”, poručio je Dodik.

 

Hatidža Mehmedović: Odluka Suda BiH je ispravna, ne mogu Orića osuditi samo zato što je živ

“To znaju i ptice na grani. Da je druga strana imala ono što su imali oni, onda u BiH ne bilo ni agresije ni genocida. Ima tu i Božije pravde, jer on nije kriv”, kazala je Mehmedović.

Kako kaže, ona ne opravdava nikoga, ali odbrana i napad nisu isti. Ističe da ona nije zadovoljna radom bh. pravosuđa generalno, ali da ovu odluku pozdravlja, jer Sud BiH nije izjednačio žrtvu i agresora. 

Na pitanje kakvu reakciju očekuje od srpskih udruženja, Mehmedović je kazala da su oni usavršili metodu ponavljanja laži s ciljem da se laži počnu percipirati kao istina. 

“Na taj način oni sebe predstavljaju žrtvama, a nas agresorima. Oni su tako dobri i nevini, čovjek bi ih na ranu stavio. Međutim, to nije tako”, zaključila je Mehmedović.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj