POGORŠANI ODNOSI SAD-a I TURSKE: Nakon uhićenja konzularnog djelatnika, američko veleposlanstvo u Ankari prestalo izdavati vize

Američko veleposlanstvo u Ankari priopćilo je danas da trenutačno obustavlja izdavanje viza, osim imigracijskih, u svim američkim diplomatskim misijama u Turskoj dok traju napetosti nakon što je u srijedu uhićen jedan zaposlenik američkog konzulata u Istanbulu.

Kako bi preispitali predanost turskih vlasti i zajamčili sigurnost misija i njihovih zaposlenika te kako bi “ograničili broj posjetitelja koji dolaze u veleposlanstvo i konzulate, trenutačno zatvaramo sve službe osim one za imigracijske vize”, navelo je veleposlanstvo u priopćenju.

Drugo uhićenje konzularnog djelatnika ove godine

Prošlog tjedna su Sjedinjene Države naglasile da su duboko zabrinute zbog uhićenja njihovog djelatnika konzulata u Istanbulu i odbacile sve otpužbe protiv njega. Radi se o turskom državljaninu, drugom konzularnom djelatniku kojeg je Turska uhitila ove godine.

U priopćenju Sjedinjenih Država također se kritizira i navodno curenje informacija iz turskih vladinih izvora kojima se potiče osuda djelatnika u medijima, umjesto na sudu. Taj postupak pogoršava već napete odnose između ta dva NATO saveznika.

 

(Golobal CIR/Agencije)

Komentiraj