NAJBOLJE NEK BUDU VJERSKA SKUPINA ILI ‘TURCI’?! Erdogan najavio posjetu Novom Pazaru: Reći ću braći tamo da sam protiv njihovog nacionalizma

Srbija osjeća Tursku kao prijatelja, a mi smo prijatelji i Turske i turskog naroda, rekao je predsjednik Aleksandar Vučić. On je na zajedničkoj pres konferenciji sa predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom, ocijenio da će odnosi dvije zemlje u budućnosti biti sve bolji. Kako je rekao, takva poruka će biti poslata i u Novom Pazaru, kao što se šalje iz Beograda.

Vučić: Nije ovo 1389. godina, Srbija oseća Tursku kao prijatelja

“Nije ovo 1389. godina, kako neki misle, već je ovo 2017. godina. Naši odnosi su važni za budućnost Srbije”, rekao je Vučić. Erdogan je rekao da će biti onih koji kritikuju jačanje prijateljstva dvije zemlje, ali da se na to ne treba obazirati.

Nećemo gledati ko šta govori, šta se komentariše. Poslije jednog teškog perioda smo došli tu gdje smo sada. Želimo da sa Srbijom, ali i sa čitavim Balkanom, napravimo velike korake kako bi se riješili svi problemi. Zato je potrebno i da se između Sarajeva i Beograda što prije napravi put“, rekao je Erdoan istakavši da je potrebno da “zajedno radimo”.

Erdogan: Reći ću Bošnjacima da nisam za nacionalizam

Erdogan je rekao i da za njega Novi Pazar predstavlja most u odnosima između dvije zemlje.

Kada sa dragim prijateljem Vučićem odem u Novi Pazar, našoj braći tamo ćemo reći da je i njihova uloga u stvaranju mira između dvije zemlje. Želim da istaknem da nikada neću biti za nacionalizam, i to ću ponoviti i tamo“, rekao je Erdoan.

Predsjednik Srbije je podsjetio da je Srbija bila jedna od prvih zemalja čiji su zvaničnici stali u odbranu ustavnog i demokratskog poretka Turske, iste večeri kada je u toj zemlji pokušan puč, koji, kako je primijetio, smatra u neku ruku najvišim oblikom terorističkog akta.

Vučić je podsjetio da su zvanični organi Srbije stali na stranu legalno i legitimno izabranih organa Turske i predsjednika Erdogana, ne zato, naglasio je, što nam je nešto bilo potrebno, već zato što smatramo da građani samo na izborima mogu da odluče o budućnosti.

A ne da to neko drugi čini, nasiljem, ili uz podršku stranog faktora“, poručio je Vučić i dodao da Srbija uvijek izražava svoje protivljenje bilo kakvom nasilju ili čak terotrističkom aktu, kako bi se moglo nazvati ono sto je pokušano u Turskoj prije godinu dana.

Vučić: Nemamo ništa sa Gulenom

On je podsjetio i da je Srbija uvijek izražavala saosjećanje sa žrtvama terorističkih akata i spremnost da se zajednički borimo protiv terorizma.

U Srbiji nikada nećete imati one koji će praviti paktove s protivnicima legalno izabranih organa u Turskoj, jer saradnju baziramo na saradnji sa vama, sa onima koje je narod izabrao“, dodao je predsjednik Vučić i naglasio:

“Nemamo ništa ni sa Gulenom, niti bilo kim drugim. Srbija želi čiste odnose i čiste ruke u odnosima sa državama“, rekao je predsjednik Srbije.

Kao što vi ne date, nastavio je Vučić obraćajući se Erdoanu, da bilo ko ugrozi nezavisnost Tusrke, tako ni Srbija to ne dozvoljava i insistira na poštovanju njene nezavisnosti i ponosa.

“Zato, nemojte ni da pomislite ili da sumnjate da Srbija može da učestvuje u bilo čemu što je protiv odluka koje su demokratskim putem donete u vašoj zemlji i protiv demokratski izabranih organa”, rekao je Vučić i dodao da je uvjeren da možemo da imamo najbolje moguće odnose.

Erdogan: Zaradili smo, želimo da delimo sa Srbijom

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan rekao je da postoji mnogo mogućnosti da se ulaže u Srbiju.

On je na zajedničkom obraćanju medijima sa predsejdnikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu rekao da je za ulaganja u Srbiju zainteresovan poslovni svijet i firme sa eminetnim imenima. „I Eksim banka će omogućiti i pružiti nove uslove kako bi se olakšalo ulaganje i kako bi se tako razvijala i Srbija“, rekao je. Erdoan međutim nije zadovoljan obimom trgovine dvije zemlje:

Obim trgovine nije na nivou koji bismo željeli i sada je trenutno 800 miliona dolara. Cifra nije dovoljna. Hoćemo da povećamo na tri odnosno kasnije na pet miliona. Broj stanovnika se povećava, logično je da bi trebalo i obim trgovine“, kaže.

Turski predsjednik rekao je da je Turska posebno dobra u izgradnji infrastrukture, mostova, tunela, metroa, brzih vozova… “Moram da kažem imali smo 25 aerodroma, sada imamo 50. Spustili smo cijenu avio – karata skoro na nivo autobuskih i mnogo više ljudi je počelo da koristi avione. Naša kompanija je lider kada je riječ o prevozu putnika na svjetske destinacije. I ove godine smo imali i rekordnu zaradu. Želimo sve ove stvari da podijelimo sa Srbijom“.

Erdogan je podsjetio da će tokom njegove posjete u Srbiju biti potpisano ukupno 16 sporazuma i da se ubuduće treba fokusirati na njihovo implementiranje. “Da vidimo šta ćemo raditi ove, šta sljedeće godine. Dogovaraćemo se”, rekao je. On je istakao i važnost puta od Beograda do Sarajeva:

“Što prije bi trebalo izgraditi taj put. Put je civillizacija, zemlja bez puta ne može da govori o civilizaciji”.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj