ODBRAJAMO MINUTE DO 19 SATI: Katalonski predsjednik naprasno odgodio povijesni govor, što se događa?

Nakon potresnog referenduma o katalonskoj nezavisnosti, Španjolska je danas korak bliže mogućoj deklaraciji nezavisnosti Katalonije. I sami su Katalonci podijeljeni oko odcjepljenja, a cijela Španjolska, kao i međunarodni akteri, očekuju večerašnji govor separatističkog lidera Carlesa Puigdemonta, koji je trebao biti upriličen u 18 sati pred katalonskim parlamentom.

Međutim, Puigdemont je odgodio govor za sat vremena te bi se isti trebao održati u 19 sati, javlja Euronews. Prema očekivanjima analitičara, najizglednija su dva scenarija – ili će Puigdemont jednostrano proglasiti nezavisnost ili će odugovlačiti.

MMF je objavio kako je situacija u Kataloniji jako zabrinjavajuća. Maurice Obstfeld, glavni ekonomist MMF-a, rekao je da kriza “uzrokuje mnogo nesigurnosti za katalonsku i španjolsku ekonomiju”.

Škotska premijerka Nicola Sturgeon podržala je katalonsku borbu za nezavisnost te rekla kako Katalonci imaju pravo sami odabrati svoju budućnost. “Vrijeme je za dijalog. Španjolska vlada mora sjesti za stol s vladom Katalonije. Vrijeme je da se kroz razgovor ostvari napredak, i to takav koji poštuje zakon, ali i pravo Katalonaca da odrede vlastitu budućnost”, kazala je.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk je osobno pozvao čelnika Katalonije da ne proglasi neovisnost jer bi to bila odluka koja bi mogla spriječiti dijalog

Komentiraj