RAZUM JE POBIJEDIO: Katalonija suspendovala deklaraciju o nezavisnosti u korist dijaloga sa Madridom

Katalonski lider Karles Pudždemon izjavio je večeras u obraćanju regionalnom parlamentu da “milioni građana Katalonije vjeruju da Katalonija treba da ima sopstvenu državu”, prenosi Rojters.

Rekao je da će poštovati rezultat referenduma, ali da će prvo tražiti rješenje kroz pregovore sa Španijom. On je zatražio suspenziju proglašenja nezavisnosti kako bi otpočeo dijalog.

Nastavljamo da stavljamo naglasak na pregovore. Mi nismo lopovi, nismo ludaci, ne organizujemo državni udar – mi smo obični ljudi koji traže pravo glasa. Nemamo ništa protiv Španije, naprotiv, želimo da unaprijedimo odnose. Sada su odnosi u krizi. Osvojili smo pravo na referendumu da budemo nezavisna država i da nas čuju. A to želimo. Da nas poštuju i da nas čuju. Spreman sam da idem putem nezavisnosti. Prvi oktobar je promijenio situaciju, sad smo na istorijskom raskršću, kao predsjednik, stavljam pred vas rezultate referenduma, i prihvatam mandat da Katalonija bude nezavisna država kao republika.

Pozdravljam pozive na dijalog, bilo ih je mnogo u proteklim danima – rekao je. Ne planiram da bilo kome prijetim. Niti da vrijeđam. Svi smo odgovorni za ovo. Treba nam deeskalacija situacije, ne smijemo više da je hranimo. Svi smo ista zajednica i moramo da idemo naprijed. Nećemo se uvijek slagati oko svega, ali mnogo puta smo dokazali da je jedini put naprijed demokratija i mir. Za to je potreban dijalog“, rekao je Pudždemon.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj