VELIKA NAPETOST U KATALONIJI – HOĆE LI PROGLASITI NEOVISNOST?! ‘Španjolska bi mogla aktivirati Članak 155, tzv. nuklearnu opciju’

Katalonski stanovnici velikom su većinom odlučili kako se žele odcijepiti i proglasiti samostalnost. Neredi i nasilje koji su popratili glasovanje prenerazili su svijet, a sve su oči danas uprte u predsjednika Katalonije – Carlesa Puigdemonta, koji će u 18 sati pred katalonskim parlamentom objaviti svoju odluku.

Seperatisti u Kataloniji pozivaju se na mandat koji im je osiguralo otprilike 90 posto građana koji su glasovali na potresnom referendumu, dok se španjolska vlada poziva na Ustav prema kojemu se ‘nedjeljivost države’ mora poštivati.

Mediji pišu o dva scenarija – ili će proglasiti neovisnost ili će odugovlačiti s odvajanjem, s obzirom na pritiske koji su već započeli na tu španjolsku regiju.

Policija osigurava područje oko parlamenta

Atmosfera je iznimno napeta, a katalonska policija već dežura pred parlamentom u Barceloni. Javnost ne može prići tom području. Kralj Felipe najavio je kako bi mogao biti primijenjen Članak 155. ‘Obveza legitimnih snaga zemlje jest da se pobrinu za očuvanje ustavnog poretka’, rekao je nakon referenduma.

Španjolski premijer Mariano Rajoy upozorio je separatiste da ne prisiljavaju vladu u Madridu ‘da krene u smjeru u kojem ne bi htjela ići’. U krizi oko Katalonije španjolska bi vlada mogla aktivirati Članak 155. španjolskog ustava. On joj daje pravo korištenja svih mjera potrebnih da bi se očuvao integritet jedne države.

Najesktremnija moguća mjera

Radi se o najekstremnijoj mjeri kojom se španjolska vlada može poslužiti, ako autonomna regija proglasi neovisnost. U političkim se krugovima taj članak naziva ‘nuklearna opcija’, a bivši ministar vanjskih poslova Jose Manuel Garcia nazvao ga je ‘atomskom bombom’, piše Deutsche Welle. Takva mjera u Španjolskoj još nikad nije uvedena, radi se o ekstremnoj mjeri predviđenoj za ekstremne situacije.

Članak 155. predviđa da se nekoj regionalnoj vladi, u slučaju da ugrožava interese Španjolske, oduzmu sve ovlasti te se prebace na centralnu vladu u Madridu. Ako se građani regije pobune, vlada u obrani integriteta države ima pravo primijeniti ‘institucionalnu silu’, što bi u slučaju Katalonije u krajnjoj liniji moglo dovesti do sukoba koji bi mogao prerasti u građanski rat.

 

 

(Global CIR/DW)

Objavljeno u:

Komentiraj