VIJEKOVNO PRIJATELJSTVO! Erdogan: U Beograd se ulazilo kroz Stambol kapiju, a u Istanbul kroz Beogradsku

Turska i Srbija su dvije ključne zemlje na Balkanu i njihova saradnja je od suštinske važnosti za održavanje stabilnosti, mira i prosperiteta na Balkanu i širom Evrope, poručio je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan.

Erdoan: U Beograd se ulazilo kroz Stambol kapiju, a u Istanbul kroz Beogradsku

“Turska i Srbija su dvije ključne zemlje na Balkanu. Kao što je Turska u svom neposrednom geografskom okruženju ključ za mir i stabilnost, tako je i Srbija na Balkanu, koji ima multietničku, multikulturalnu i dinamičnu strukturu, u poziciji da otvori put regionu”, naveo je Erdoan u autorskom tekstu za “Politiku” uoči posjete Beogradu.

Stoga je, kako ocjenjuje, “za održavanje stabilnosti, mira i prosperiteta na Balkanu i širom Evrope, saradnja između Turske i Srbije od ključne važnosti”. “Veze između Turske i Srbije su jake i duboko ukorenjene. U svojoj dugoj istoriji na ovim prostorima Turci i Srbi su zajedno živjeli i zajedno egzistirali”, naveo je Erdoan.

Prema njegovim riječima, i danas se mogu vidjeti tragove zajedničke istorije u jeziku, arhitekturi, kuhinji, kulturi i na mnogim drugim poljima, “Iako nemaju zajedničku granicu, Turska i Srbija se smatraju komšijama, a tajna je sakrivena upravo u ovim bliskim vezama”, naveo je Erdogan.

Kaže da je to što se u Beograd ulazilo kroz Stambol kapiju, a u Istanbul kroz Beogradsku, simbol tog komšijskog osjećaja — i bez zajedničke granice — koji se proteže iz prošlosti u budućnost. Nema sumnje da je, ističe turski predsjednik, saradnja neizbježna i zbog geopolitičkog položaja dvaju zemalja.

Zajednička istorija po prirodi stvari, kaže on, sa sobom nosi neke osjetljivosti i različita shvatanja, što važi i za Tursku i Srbiju. “Kao zemlja, mi na te različitosti nismo gledali i ne gledamo kao na prepreke za saradnju. U skladu sa zajedničkim ciljevima, pokušavamo da se naši bilateralni odnosi nastave kroz konstruktivan pristup i iskren dijalog”, naveo je on.

Saradnja i u najtežim vremenima

Nikada nijedna od naših zemalja nije dozvolila da njeni individualni problemi naruše međusobno prijateljstvo i saradnju. Čak i u najtežim vremenima pridavali smo poseban značaj tome da održimo dijalog i da razumijemo jedni druge“, ističe on.

Prema njegovim riječima, od trgovine do turizma, od kulture do investicija, na mnogim poljima postigli smo istorijske uspjehe. I danas, prvenstveno u ekonomiji, produbljujemo i proširujemo naše bilateralne odnose. Navodi i da obostrane posjete na visokom nivou, koje su učestale u posljednje vrijeme, predstavljaju konkretnu manifestaciju jake političke volje koja postoji u obe zemlje.

Turska pomno i sa interesovanjem prati ekonomske reforme koje Srbija uspješno sprovodi posljednjih godina. Trudimo se, koliko je u našoj moći, da našim srpskim prijateljima pružimo podršku u njihovoj inicijativi ekonomskog razvoja”, naveo je on.

Kako kaže, temeljni propisi između dvije zemlje, kao što su sporazumi o slobodnoj trgovini, o ukidanju viza, o promociji investicija i Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, pružaju pravni osnov neophodan za razvoj ekonomskih odnosa.

Nesumnjivo je da je dolazak “Halkabanke” na srpsko tržište 2015. godine bila jedna od prekretnica koja je povećala interesovanje turskih biznismena za Srbiju koji danas u našoj zemlji zapošljavaju oko 8.000 ljudi, rekao je Erdoan i izrazio nadu da će iduće godine taj broj biti duplo veći. “Ekonomski potencijali dvije zemlje znatno su iznad tog nivoa. Kao rezultat revizije koju smo napravili u Sporazumu o slobodnoj trgovini, vjerujem da ćemo uskoro ovaj broj povećati na više od milijardu eura”, istkao je on.

Pored trgovine i ekonomije, kako je dodao, napreduju i međuljudski odnosi posebno turistička razmjena između dvije zemlje.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj