BORBA PROTIV WASHINGTONA ‘DO POSLJEDNJEG SRBINA’! Erdogan iz Beograda prijeti SAD-u

Koliko je nepromišljena odluka srbijanskog predsjednika da posjetu Redžepa Tajippa Erdogana organizuje upravo u trenutku zategnutosti odnosa Ankare sa Washingtonom, ali i Briselom, najbolje će se pokazati u narednom periodu gdje Srbiju zasigurno očekuje određeni vid izoilacije na međunarodnom planu zbog ‘drugovanja’ sa problematičnim predsjednikom Turske, koji je prethodno posjetio Kijev.

Komentarišući odluku SAD-a o suspenziji izdavanja viza turskim državljanima, predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan istakao je da je takav korak vrlo razočaravajući.

“Ova odluka je prije svega veoma, veoma razočaravajuća. Ustvari, razočaravajuće je da je ambasada u Ankari donijela ovakvu odluku i naredila njeno provođenje. Zvaničnici našeg Ministarstva vanjskih poslova su, nakon što su saznali za ovaj razvoj događaja, kontaktirali relevantne sagovornike kako bi preuzeli sve potrebne radnje”, rekao je Erdogan nakon sastanka u Kijevu s predsjednikom Ukrajine Petrom Porošenkom.

Naglasio je da je Republika Turska, kako je rekao, pravna država, a ne pleme. “Turska je pravna država. Nismo pleme, nismo plemenska država”, rekao je Erdogan. Ankara je recipročnim mjerama odgovorila na odluku misije SAD-a u Turskoj da obustavi rad svih službi za izdavanje neimigrantskih viza u Turskoj u svim američkim diplomatskim objektima.

Turska je saopštila da će obustaviti izdavanje neimigrantskih viza Amerikancima, a agencija AFP navodi da su te restrikcije još oštrije jer se odnose na “vize u pasošima, kao i e-vize i vize koje se dobijaju na granici”, a ne samo na one koje se izdaju u diplomatskim predstavništvima u SAD-u.

Odluku o protivmjerama saopštila je Ambasada Turske u Vašingtonu. Misija SAD-a u Turskoj saopštila je u nedjelju da je obustavila rad svih službi za izdavanje neimigrantskih viza u svim američkim diplomatskim objektima u Turskoj, a kao razlog je navela da mora “preispitati” posvećenost Turske sigurnosti američkog diplomatskog osoblja.

Agencija AP napominje da je Misija SAD-a ovu odluku donijela nakon nedavnog hapšenja jednog člana osoblja američkog konzulata u Turskoj. “Da bismo broj posjetilaca našoj ambasadi i konzulatima sveli na minimum dok traje procedura preispitivanja, obustavili smo odmah rad svih službi za izdavanje neimigrantskih viza u svim diplomatskim objektima SAD-a u Turskoj”, navodi se u saopštenju.

U takvoj atmosferi Erdogan dolazi u Beograd gdje je dočekan sa svim počastima, ali i specijalitetima srbijanske kuhinje. Međutim, ono što se kuha na globalnom planu u mnogome će utjecati i na položaj Srbije, koja se stavljanjem na Erdoganovu stranu pozicionira nasuprot Washingtona i Brisela koji neće skrštenih ruku gledati ulazak Srbije u Euroazijsku uniju. Valjda Erdogan počekuje da Srbi ponovo radi tuđih interesa zarate protiv cijelog svijeta, odnosno NATO-a, ali ovaj put do posljednjeg Srbina.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentarion this Post

  1. nece samo svoj narod da unisti licimjerstvom, nego i Srbe hoce da navuče na tanak led ( navukao ih je to.je gotova stvar )

    Reply
  2. fenomenalna opservacija

    Reply
  3. Vrlo pametni nema šta! Okrenuli citavu EU protiv sebe pa sad još i Rusiju

    Reply

Komentiraj