JUČER POTPISAN SPORAZUM: Iran i Turska napustili dolar i euro u međusobnoj trgovini

Iran i Turska potpisali su u utorak sporazum o obavljanju trgovinskih aktivnosti u svojim lokalnim valutama. Sporazum između dvije zemlje potpisan je tokom posjete Ankari od strane guvernera Centralne banke Irana Valiolaha Seifa.

Image result for iran and turkey

 

Prema sporazumu, obje strane prihvataju da koriste iransku i tursku valutu u svojim trgovinskim transakcijama umjesto tradicionalnih stranih valuta poput eura i dolara, navodi se u izvještaju.

“Sporazum treba da pomogne da se pripremi teren za proširenje bilateralnih ekonomskih odnosa između Irana i Turske i da se olakša trgovina valutama dviju zemalja. Na osnovu sporazuma, iranski rijal i turska lira lahko se mogu konvertovati, a trgovci sa obje strane granice mogu koristiti te valute za svoje trgovinske aktivnosti. To bi moglo pomoći u smanjenju troškova koji se odnose na konverziju, kao i transfer valuta”, saopštio je Seif.

Na septembarskom samitu BRICS-a u Kini, stavljen je akcenat na potrebu zemalja BRICS-a da započnu razvoj i implementaciju različitih alternativnih sredstava razmjene i napuštanje međusobne trgovine u dolaru i euru. Na ovaj sporazum Irana i Turske još nema reakcije od strane EU i SAD-a.

U međuvremenu, u turskoj javnosti pojačavaju se pozivi za proterivanje američkih trupa stacioniranih u bazi Indžirlik, u južnom dijelu Turske, nakon što su Sjedinjene Države najavile da su suspendovale izdavanje neimigrantskih viza turskim državljanima.

 

(Global CIR/Princip)

Komentiraj