SIRIJSKI GENERAL I MINISTAR VANJSKIH POSLOVA: Turska je trojanski konj kroz koji SAD ulaze i kontroliraju regiju, uvijek ćemo se protiviti njenom prisustvu

U svjetlu aktualnih zbivanja, jasno je da ono što se događa na frontu Idlib uzrokuje eskalaciju napetosti. Turska vojska i njezine oružane podružnice, uključujući tzv. ‘Slobodnu sirijsku armiju’  (koja je nedavno priznala da ih podržava turski ministar obrane Noureddine Jannakli), saopštile su kako će turske snage ostati u gradu Idlib. Situaciju su komentirali general SAA i  ministar vanjskih poslova Arapske Republike Sirije.

Turska je odlučna iskoristiti sporazume iz Astane s ciljem smanjenja eskalacije. Turski premijer Ben Ali Yildirim izjavio je kako je svrha turskih aktivnosti u sirijskom Idlibu bavljenje valom migracija u Tursku. Jasno je, međutim,  da Turska nastavlja raditi prema istim ciljevima pod novim sloganima, kao i Sjedinjene Države, uz “potporu” i njihove srodne snage.

Stoga se mnoga pitanja sama nameću:
Kako će Sirija reagirati na trenutne turske akcije?
U kojoj mjeri Rusija i Iran mogu osigurati strpljenje Sirije ?
Koje su promjene u tijeku da svi šute, i sirijski dužnosnici i sudionici jamaca?
Koje su namjere Turske?
Kako su uloge na terenu zapravo raspoređene  između Sirijske vojske i njegovih saveznika?
Je li moguće vjerovati Turskoj? Što se traži od Rusije i Irana da ispravi trenutni tečaj prije nego što bude prekasno?

General Abbas o tome kaže:
Turska nije skrivala svoje ambicije u Siriji i regiji, pokazujući otvoreno agresivne namjere, osobito na sjeveru Halepa i Mosula, što potvrđuje da pokušava ispuniti ne samo svoje osmanske ambicije, već i nadzirati cijeli islamski svijet prema diktatu AKP -a i  ideologije muslimanskog bratstva. Turska je čelo američke želje da kontrolira islamski svijet. Turske ambicije u sjevernoj Siriji su poznate i jasne. Turska je iskoristila svoje stajalište u Astani kako bi ojačala svoju vojnu nazočnost u Idlibu i sjevernim područjima Sirije. 

-Turska je imala priliku pokazati svoje namjere, pokazati da je dio regionalne borbe protiv terorizma i da je Sirija saveznik u ovoj borbi. Sirijska država gleda turske akcije i bilježi pozicije Rusije i Irana. Turska se natječe za vodstvo i kontrolu muslimanskog svijeta. Saudijska Arabija se natječe za vodstvo u islamskom svijetu i koristi slogane islamskog identiteta da služi cionističkom projektu, nastavlja Abbas.

-SAD žele da dominiraju regijom kroz turski islamski entitet. Turska je trojanski konj kroz koji SAD ulazi i kontrolira regiju. Turska manevrira, politički i vojno, kako bi ubijedila Rusiju i Iran, da pristanu na nastavak turske invazije na sirijski teritorij. Znamo da će, ako Turska uspije, nastaviti praksu okupacije drugih zemalja, zaključuje Abbas.

Al-Moallem poručio Rusima: Tursko prisustvo u Siriji uvijek ćemo smatrati ilegalnim

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Walid al-Moallem izjavio je kako se njegov sastanak sa  ruskim kolegom Sergeyem Lavrovom u srijedu ticao  koordinacije političkih i vojnih pitanja, uz gospodarsku dimenziju koja se snažno izdvojila u raspravama o bilateralnim odnosima ,

Komentirajući četvrto de-eskalacijsko područje u Idlibu, al-Moallem je potvrdio da je ova zona dogovorena najkasnije na sastanku Astane pod pokroviteljstvom zemalja jamaca “s nadom da će se ona provesti na terenu”. “Počeli smo od želje da zaustavimo sirijsko krvoproliće, a na kraju, takvi sporazumi imaju određeno razdoblje od šest mjeseci, pa su stoga dio našeg prava na održavanje jedinstva Sirije, zemlje i naroda”, rekao je al-Muallem.

Nastavio  je izjavivši kako vjeruje da je ono što se sada događa u Idlibu “dio rješavanja problema između Turske i njezinih alata”. 

“Mi još uvijek smatramo  i uvijek ćemo smatrati tursku nazočnost u Siriji  ilegalnom. Turci kažu kako su tu pod okriljem Astane, ali danas sam shvatio da Astana nema nikakve veze s ovim turskim činom. Stoga, svaka mjera koja nije usklađena s Sirijskom vlašću je čin agresije, i mi ne priznajemo njihov legitimitet “, rekao je al-Moallem.

Ranije tijekom sastanka s Lavrovom, al-Moallem je potvrdio da međunarodna koalicija koju predvodi Washington uništava sve u Siriji osim  terorističku organizaciju DAIŠ. Rekao je kako će Sirija zatražiti raspuštanje međunarodne koalicije koju vodi SAD,  jer kako kaže ‘Washington ju koristi kako bi uništio zemlju i produžio rat na neodređeno vrijeme’.

 

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj