STIGAO ODGOVOR TACHIJU IZ ZAPADNIH AMBASADA: Ništa vam nismo obećavali

Dan nakon što je kosovski predsjednik žestko kritikovao međunarodnu zajednicu zbog neisupnjenih obećanja prema Kosovu, EU, SAD i Velika Britanija su ukazale na neuspjehe institucija u Prištini za koje je, kako kažu, odgovoran Hašim Tači, piše prištinska “Koha”.

EU, SAD i Velika Britanija su, prema pisanju tog lista odbacile Tačijeve navode da je Specijalni sud za zločine tzv. OVK formiran pod njihovim pritiskom i da je s tim u vezi bilo neke “trgovine”. Ambasada Velike Britanije, naime, negirala je da je davala bilo kakva obećanja institucijama u Prištini u zamjenu za formiranje Specijalnog suda, a članstvo u međunarodnim organizacijama, kako navode, zavisi od specifičnih kriterijuma svake institucije. 

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić izjavila je da evropska perspektiva Kosova* zavisi od toga koliko brzo će Priština da sprovede reforme u oblasti vladavine prava i ekonomije.  Dodala je i da dijalog Beograda i Prištine napreduje, ali i da Kosovo nema vremena za gubljenje. Ambasada SAD u Prištini je saopštila da će saradnja sa Specjalnim sudom ojačati međunarodnu poziciju Kosova i da ta zemlja podržava članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

Tači je, naime, dan ranije na predstavljanju izvještaja o tome kakva je percepcija građana Kosova, Albanaca i Srba, o Specijlnom sudu za ratne zločine OVK, koji su sačinile nevladine organizacija, izjavio je da je na formiranje tog suda pristao da bi održao strateško partnerstvo sa SAD, EU i NATO.

“Pristao sam da vodim nepravičan istorijski proces prema Kosovu, uprkos masovnom političkom i građanskom mišljenju prema formiranju ovog Suda”, rekao je Tači i dodao da je Prištini s druge strane obećano da će, ako Specijalni sud bude formiran, ubrzo postati član Savjeta Evrope, da će dobiti viznu liberalizaciju , da će imati masovnu podršku za članstvo u Unesko, da će uspostaviti Oružane snage i dobiti nova priznanja kosovske nezavisnosti.

Kosovo je, kazao je Tači, održalo riječ, osnovalo je Specijalni sud, ali međunarodna zajednica nije ispunila ni jedno od svojih obećanja. Umjesto toga, ustvrdio je Tači, evropski put Prištine je sada otežan. Osnivanje Specijalnolnog suda je došlo kao međunarodna politička potreba, precizirao je Tači istakavši da Priština na to treba da gleda kao na prednost i priliku da se očisti od mrlja, prenijeli su mediji.

“Kao predsjednik države, posvećen sam istini i pomirenju. Ali Specijalni sud će biti samo pravda u moru nepravde koja se desila na Kosovu. Pitanje je da li će donijeti istinu i da li će ovaj sud donijeti međuetničko pomirenje”, upozorio je Tači i dodao da budući da je taj sud formiran samo za suđenje Albancima za zločine nad Srbima u međuvremenu, kako je rekao, “raste entuzijazam za Srbe i Srbiju “.

Tači je rekao da formianje Specijalnog suda znači i nepovjerenje prema Albancima, te da je odluka o osnivanju tog suda došla više kao politička potreba međunarodne zajednice, nego istinske pravde.

Dok je Tači kritikovao međunarodnu zajednicu zbog navodno neisupnjenih obećanja skup je napustio ambasador Velike Britanije u Prištini.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj