IZAZVALI OPREČNE REAKCIJE: Irska pošta izdala komemorativnu poštansku marku s likom Che Guevare

Irska pošta izazvala je oprečne reakcije kada su ovog tjedna predstavili novu poštansku marku od jednog eura – naime, na marci se nalazi lice argentinskog revolucionara Ernesta Che Guevare, a marka je izdana povodom 50 godina od njegove smrti, javlja Reuters.

Image result for irish post che

Iako su neki pozdravili ovaj potez mnogi nisu sretni zbog izbora. Naime, tradicionalno katolička Irska nikada nije imala ljevičarsku Vladu, a diplomatske odnose s Kubom uspostavila je tek 1999. godine.  “Moje je uvjerenje da on zasigurno nije prikladan kandidat za takvu čast”, rekao je Neale Richmond, član irske vladajuće stranke Fine Gael u pismu irskom ministru za komunikacije.

No, Cheov otac, Ernesto Guevara Lynch bio je građevinski tehničar irskog podrijetla.

Fitzpatrick, čiji je ispis iz 1968. godine, temeljen na fotografiji kubanskog fotografa Alberta Korda, usvojen od strane lijevih studenata na majicama i plakatima, pretvarajući ga u globalni znak pobune, izjavio je da nije bio iznenađen reakcijom.

“Mislim da je nevjerojatno da su (poštanska služba) željeli napraviti markicu sa likom Chea i  to mi je bila velika čast”, rekao je.

Podsjetimo, Che Guevara ubijen je prije 50 godina od strane bolivijskih vojnika koji su bili poduprijeti od strane američke CIA-e. U irskoj pošti navode kako je Che Guevara bio istaknuti ljevičarski revolucionar te kako je potražnja za novom markom iznimno velika – u razini njihove prethodne marke izdane povodom 100. obljetnice ustanka irskog naroda protiv britanske vlasti 1916.

 

(Global CIR)

Komentiraj