JUNKER OZNAČIO SRBIJU KAO LIDERA EU INTEGRACIJA! Dačić: Nadam se da ću biti živ kad Srbija uđe u EU

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je da Srbiju vidi kao jednog od lidera za ulazak u Evropsku uniju i najavio svoju posjetu Beogradu na proljeće sljedeće godine, međutim nisu svi toliko optimistični po pitanju euro integracija.

Related image

“Predsjednik i premijerka su zajedno ocijenili EU pristupni proces Srbije. Predsjednik Junker je ponovio da, kao što je već rekao u svom govoru o Stanju Unije, on vidi Srbiju kao jednog od lidera za ulazak u EU tokom sljedećih godina”, stoji u saopštenju proslijeđenom Tanjugu poslije sastanka predsjednika Junkera i premijerke Srbije Ane Brnabić u Briselu.

U Evropskoj komisiji kažu da je Junker tokom razgovora čestitao Ani Brnabić na njenom mandatu na čelu srpske vlade i pohvalio njen izbor da Brisel bude njena prva međunarodna zvanična posjeta.

Predsjednik i premijerka su se saglasili da u okviru pristupnog procesa Srbija mora da nastavi da primjenjuje reforme, posebno one u oblasti vladavine prava, uz naglasak na činjenici da to nije pitanje brzine već postizanje visoko kvalitetnih rezultata za građane Srbije“, navodi se dalje u saopštenju sa sastanka predsjednika Evropske komisije i premijerke Srbije.

Tokom razgovora sa Anom Brnabić, Junker je ohrabrio Srbiju da nastavi sa konstruktivnom ulogom u cilju stabilnosti cijelog regiona Zapadnog Balkana.

U Evropskoj komisiji kažu da je Žan-Klod Junker prihvatio poziv da posjeti Beograd, najvjerovatnije na proljeće sljedeće godine.

Međutim nisu svi tako optimistični.

Dačić: Nadam se da ću biti živ kad Srbija uđe u EU

Dobro je da tema proširenja bude u fokusu, to je korisna inicijativa, koja pokazuje želju da se velike zemlje bave bar jednom godišnje proširenjem EU u nasem regionu, rekao je danas potoredsjednik vlade i šef srpske diplomatije Ivica Dačić na Beogradskom bezbjednosnosm forumu.

U okviru teme glavnog panela danas, a koja se odnosi na Berlinski proces i domenet, Dačić je između ostalog govorio o velikoj inicijativi za put Niš – Priština – Tirana, koji je on ,akako je rekao, kandidaovao još na prvom sastanku ministara spoljnih poslova balkanske šestorke.

No, bez obzira na to sto će svako da meri neke projekte i koliko su realizovani, mislim da je sama ideja korisna i pozivitna za naš region i zahvlalni smo svima koji su pokrenuli Berlinski proces“, poručio je Dačić, koji je najavio da će naredne godine domaćin glavne konferencije biti London.

Kako je primijetio, iako su otišli iz EU, nisu otišli iz Evrope i zainteresovani su za naš region.

Sama ideja da se evropske zemlje bave idejom proširenja na Zapadni Balkan je za nas izuzetno značajna i ja u tome vidim najveću političku korist, zaključio je Dačić, dodajući da su sve drugo projekti o kojima će se razgovarati i dogovarati, te još jednom zahvalio Njemačkoj koja je taj projekat pokrenula.

Kako je rekao, nada se da će biti živ kad Srbija uđe u EU, jer je bio šef diplomatije kad je proces počeo.

“Za razliku od Turske”, poručio je šaljivo.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj