(VIDEO) DOBITNIK ZLATNE LOPTE: Nekada najbolji napadač svijeta izabran za predsjednika Liberije

Legendarni fudbaler Džordž Vea izabran je u srijedu za novog predsjednika Liberije. Svojevremeno jedan od najboljih napadača, dobitnik Zlatne lopte i FIFA nagrade za igrača godine (1995.), pobijedio je na izborima te je na mjestu predsjednika naslijedio Elenu Džonson Serlif, od koje je izgubio 2005. godine.

Image result for GEORGE WEAH

Bivši igrač Monaca, PSG-a, Milana, Čelzija i drugih, poznat je kao veliki humanitarac. U politiku je ušao pri kraju drugog Liberijskog građanskog rata, kada je najavio kandidaturu za predsjednika.

Proveo je 14 godina u raznim evropskim klubovima sa kojima je osvojio 2 titule. Njegov dolazak u Evropu predstavlja početak dovođenja afričkih igrača u velike evropske klubove. Najbitnija godina u njegovoj karijeri je 1995. kada je dobio priznanja: Zlatna lopta, Afrički igrač godine i Najbolji fudbaler godine.

Tokom igračke karijere s PSG-om je osvojio francusku ligu, a u dva navrata s Milanom bio je prvak Italije. Tamo je dijelio svlačionicu sa hrvatskim fudbalerom Zvonimirom Bobanom. Tri puta je bio najbolji afrički fudbaler (1989, 1994. i 1995.), a isto toliko puta našao se u FIFA najboljih 11.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj