OSLOBOĐENO 92% SIRIJE: SAA zatvorila posljednji koridor za snabdijevanje terorista kod Deir ez-Zora

Sirijska arapska armija u potpunosti je opkolila preostale snage tzv. Islamske države u gradu Deir Ez Zor. Nakon najnovijih napredovanja SAA sa obje strane Eufrata teroristi DAIŠ-a našli su se u potpunom okruženju unutar naselja koja drže.

Related image

SAA je u potpunosti zauzela gradić Hatlah Foukani, delove naselja Salhidžah i kružn tok u mestu Halbidžah čime je prekinuta i posljednja veza terorista DAIŠ-a u gradu sa njihovim saborcima van Deir Ez Zora.

Kako teroristi više ne mogu da dobijaju ni pojačanja, oružje i sljedovanja očekuje se njihov brzi slom. SAA je saopštila da je u predhodne dvije sedmice tokom borbi i u udarima avijacije likvidirano 500 terorista DAIŠ-a u gradu.

Slobodno 92% teritorije

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je 92 procenta teritorije Sirije očišćeno od terorista tzv. ‘Islamske države’. Najozbiljnija teritorije koju teroristi DAIŠ-a drže nalazi se na istoku zemlje uz granicu sa Irakom. Ipak i to je relativna stvar jer osim uskog pojasa uz Eufrat gdje postoje naselja ostalo je pustinja.

I taj dio DAIŠ-a ubrzano se smanjuje pod naletom SAA koja sada čisti Majadin i Kurda koji čiste  teritoriju severoistočno od Deir Ez Zora. Majadin je skoro očišćen, a komanda DAIŠ-a preselila se u Abukamel na samoj granici sa Irakom.

DAIŠ kontroliše i nekoliko sela na tromeđi Sirije, Jordana i Golanske visoravni koju kontroliše Izrael, Ovdje borci DAIŠ-a uspješno odeolijevaju napadima tzv. Slobodne sirijske armije sa kojom se graniče.

Teroristi DAIŠ-s drže i mali dio teritorije nadomak Damaska kod Jaramuk kampa ali taj dio fronta dugo miruje.

Oni su nedavno uspjeli da stvore i malu enklavu oko grada Karjatain, ali SAA vodi operaciju da oslobodi grad. Mogućnost opstanka DAIŠ-a u ovoj enklavi mjeri se danima ili najviše par nedjelja.

Najnovija teritorija koju je DAIŠ zauzela je u provinciji Idlib, ali i ona ubrzano nestaje u borbama sa teroristima Hadžat Tahrir al Šama.

Turski vojni konvoj ušao je u Siriju i to uz zaštitu džihadističke alijanse Tahrir al-Sham

Prvi turski vojni konvoj u sklopu nove operacije ušao je u sirijsku sjeverozapadnu provinciju Idib tokom jučerašnjeg dana.

Izvori s terena navode kako se u konvoju nalazi oko 30 vojnih vozila. Konvoj je ušao u Siriju na prostoru blizu graničnog prijelaza Bab al-Hawa te se kreće prema mjestu Sheikh Barakat, uzvisini s koje se može vidjeti znatan dio provincije koja se nalazi pod kontrolom militanata. No, dio konvoja krenuo je i prema prostoru kod Afrina, a to je prostor pod kontrolom kurdskih YPG snaga – njih pak Turska smatra teroristima.

Konvoj prate borci iz skupine Tahrir al-Sham – riječ je o džihadističkoj alijansi u kojoj se nalazi i teroristička organizacija Al-Nusra Front. “Turski vojni konvoj ušao je pod zaštitom Tahrir al-Shama i zauzeti će položaje na liniji fronte s YPG-om”, rekao je jedan FSA dužnosnik u razgovoru za Reuters.

Turska pak ističe kako kreću u vojnu operaciju u sklopu dogovora s Rusijom i Iranom po pitanju implementacije “de-eskalacijske zone” na sjeverozapadu Sirije.

(Global CIR/Pravda/Agencije)

Objavljeno u:

Komentarion this Post

  1. ha ha pobedi Asad konačno

    Reply
  2. Mogu mislit kuknjave kdo “braće” ni Amerika ne moze da im pomogne

    Reply

Komentiraj