‘PROMAŠIO’ NAS ASTEROID: Projurio je brzinom od 17 kilometara u sekundi, mogao izazvati udar jačine 20 atomskih bombi

Asteroid 2012 TC4 promjera između 12 i 27 metara, “za dlaku” je sinoć promašio Zemlju, preciznije za 44.000 km, jureći brzinom od 17 kilometara u sekundi, prenose agencije.

Američka svemirska agencija (NASA) izvijestila je da je njegova masa oko 7.000 tona, a Zemlji je bio osam puta bliže nego Mjesecu. Asteroid je otkriven 2012. godine iz opservatorija na Havajima. Ponovo će nas obići 2050. i 2079. godine.

Da se konkretno ovaj asteroid sudario sa Zemljom, došlo bi do eksplozije siline poput eksplozije 20 atomskih bombi. No, astronomi diljem svijeta izračunali su da trenutno nijedan asteroid u Sunčevom sistemu nije na takvoj putanji da bi se sudario s našim planetom u sljedećih 100 godina.

Jedini problem u takvoj računici je činjenica da ona uključuje samo asteroide koji bi bili u stanju načiniti golemu štetu. TC4 ne spada u takve, iako bi bio u stanju zbrisati manju državu.

Svake godine relativno blizu Zemlje u prosjeku projure tri takva asteroida. TC4 je bio poseban jer nam se približio dovoljno blizu da svjetske astronomske agencije poput NASA-e, ESA-e i ostalih na tom preletu mogu testirati sistem uzbunjivanja pred asteroidnom opasnošću.

 

(Global CIR/Agencije)

1 Komentaron this Post

  1. i da je udario bilo bi isto

    Reply

Komentiraj