UJEDINJENI PROTIV WASHINGTONA? Sporazum o saradnji EU-a i Kube stupa na snagu 1. novembra

Historijski sporazum o saradnji između EU-a i Kube stupit će na snagu 1. novembra, saopćio je Bruxelles, u velikom naporu ka normaliziranju veza dok su napetosti visoke između Havane i Washingtona.

Image result for EU and Cuba

 

Sporazum o političkom dijalogu i saradnji, potpisan u decembru 2016., polaže osnovu za trgovinske odnose i u širokoj javnosti se smatra evropskim prkosom prema tvrdokornom stavu američkog predsjednika Donalda Trumpa prema komunističkom otoku.

Sporazum znači da će se Kuba pridružiti drugim latinoameričkim zemljama koje imaju slične sporazume s EU-om, čiji su odnosi s otokom ranije regulirani u okviru takozvane ‘zajedničke pozicije’ koja povezuje stanje s ljudskim pravima s ekonomskim vezama.

Sporazum između EU i Kube strupit će na snagu provizorno 1. novembra – izjavila je glasnogovornica izvršnog tijela EU, Evropske komisije, za AFP.

Puna provedba zahtijevat će ratifikaciju scvih 28 članica EU-a, u složenom procesu koji bi mogao potrajati godinama.

Related image

Pogoršanja odnosa Havane i Washingtona

Dvije strane saglasile su se da uključe dijalog o ljudskim pravima u sporazum, o kome je pregovarano dvije godine od aprila 2014. čime je otklonjena i posljednja prepreka.

Približavanje dviju strana dolazi u vrijeme dok se odnosi između Havane i Washingtona pogoršavaju nakon historijskog približavanja u vrijeme ranijeg predsjednika Baracka Obame. 

U ovom su mjesecu SAD naredile protjerivanje 15 kubanskih diplomata, optužujući Havanu da nije zaštitila američko diplomatsko osoblje od niza napada na njihovo zdravlje.

Napadi, za koje su američki zvaničnici prvobitno sugerirali da su mogli biti izvedeni nekom vrstom akusične sprave, ugrozili su zdravlje najmanje 22 službenika američke ambasade u Havani tokom proteklih nekoliko mjeseci.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj