IMAMO VIŠE INSTRUMENATA! Kalifornija: Lakše ćemo se mi otcijepiti od SAD nego Katalonija od Španije

Kalifornijska koalicija za slobodu uvjerena je da bi otcjepljenje Kalifornije od SAD bilo jednostavnije od odvajanja Katalonije od Španije. Prema mišljenju predstavnika ove koalicije, žitelji Kalifornije imaju više pravnih instrumenata koji im omogućavaju da uspješno realiziraju kampanju za osamostaljivanje. 

– Kada je riječ o finansijskoj situaciji, postoji određena sličnost — i mi dajemo više nego što dobijamo, kao i oni – navodi direktor za istraživanja i politiku u Kalifornijskoj koaliciji za slobodu Dejv Merin (Dave Marrin).

Prema njegovim riječima, međutim, Ustav SAD predviđa više mogućnosti za otcjepljenje nego španski, odnosno, Kalifornija raspolaže većim brojem pravnih instrumenata. Merin se poziva, prije svega, na deseti amandman, prema kojem države imaju pravo na ovlaštenja koja Ustav nije dodijelio federalnoj vladi. To ne daje pravo da se bez pogovora objavi nezavisnost, ali, kako je naveo Merin, to omogućava da određena država pregovara s Vašingtonom.

U ovom trenutku Centar prikuplja potpise kako bi organizirao glasanje u vezi s ovim pitanjem sljedeće godine.

Cilj koalicije nije stoprocentna nezavisnost od SAD, ali autori inicijative žele da ponište odredbu u Ustavu SAD prema kojoj je Kalifornija neodjeljivi dio zemlje. Merin je priznao da Centar ima veoma težak zadatak, ali da ne gubi vjeru u to da će Kalifornija uspjeti da dovede Kongres SAD do toga da pristane na ustupke.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj