(VIDEO) ‘POKUŠALI IH IZLUDITI’ Objavljen zvuk “napada” na američke diplomate u Havani

Prije dvije nedjelje američki mediji prenijeli su vijest da su sa Kube povučene diplomate iz ambasade SAD u Havani zbog misteriozne bolesti koju je izazvalo “pištanje”. Čak se navodilo i da je riječ o “napadu zvukom” na američke diplomate koji je počeo još prošle godine i zbog kog se najmanje 21 osoba iz ambasade u Havani požalila na zdravstvene probleme.

Image result for AMERICAN EMBASSY IN HAVANA

Sindikat zaposlenih u američkoj diplomatskoj službi istovremeno je objavio da su neke od žrtava pretrpjele lakše povrede mozga kao i trajno oštećenje sluha, a pate i od gubitka ravnoteže i teških glavobolja. Odgovor je dala agencija Asošiejted pres, koja je objavila kratak snimak misterioznog zvuka, jednu od varijacija audio-zapisa koji su slušali radnici ambasade. Navodi se da je taj zapis digitalno pojačan kako bi bio glasniji i kako bi se smanjila pozadinska buka, ali osim toga nije izmjenjen.

Riječ je o tek jednom od niza zvukova snimljenih u ambasadi, a koji su istražitelje naveli da odmah posumnjaju u neku vrstu zvučnog oružja. Snimljeni zvuk sličan je oglašavanju mase cvrčaka, ili cviljenju u vrlo visokom tonalitetu. Neki međutim kažu da im zvuk liči na pištanje, ali ono koje bi moglo da “izludi” one koji ga duže slušaju.

Snimci su poslati iz Havane analitičarima u američkoj mornarici i američkim obavještajnim službama, jer posjeduju napredne mogućnosti za analizu akustičnih signala. Kuba demantuje da su se napadi uopšte dogodili, samim tim i svoju umješanost, prenosi AP. AP je takođe otkrila da je sam zvuk sačinjen od dvadesetak različitih frekvencija, što je potvrdio i ekspert za akustiku Kausik Sarkar.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj