(VIDEO) ŠTA SE DEŠAVA U RAQQI? Kurdi i civili slave pobjedu, po teroriste došli autobusi za evakuaciju

Grad Raka, koji je bio glavno uporišteterorista DAIŠ-a, potpuno je oslobođen od terorista, piše na sajtu televizije „El Arabije“, koja se poziva se na sopstvene izvore.

 

Kako je rekao sagovornik televizijskog kanala, preostali militanti položili su oružje i predali su se oružanim Sirijskim demokratskim snagama (SDF). U petak je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da militanti kontrolišu manje od osam odsto sirijske teritorije. Generalštab Oružanih snaga Rusije takođe je ranije javio da je rat u Siriji faktički završen.

Prethodno su Sirijske demokratske snage evakuisale veliki broj civila iz grada. Kurdske snage su saopštile da očekuju potpunu uspostavu kontrole nad gradom tokom današnjeg ili sutrašnjeg dana.

Kako su saopštile koalicione snage na čelu sa SAD, stranim borcima DAIŠ-a je zabranjeno da napuste grad. Naime, svi sirijski borci DAIŠ-a su napustili Raku, prema ranijem dogovoru sa Kurdima, dok se strani borci prema nekim informacijama spremaju da napuste grad.

Raka

Treba spomenuti i to da je Francuska bila izričito protiv toga da se džihadistima dozvoli da napuste grad. Prethodno je britanski BBC izjavio kako borci DAIŠ-a traže od koalicionih snaga da im se omogući bezbjedno napuštanje Rake.

Veliki broj autobusa je stigao u Raku s namjerom da se njima evakuišu tamošnji teroristi i njihove porodice iz grada. Tokom dana nije bilo vazdušnih udara koalicionih snaga. Sirijske demokratske snage (SDF) su u potpunosti zauzele četvrt Al Nahdu, ubivši 23 terorista.

Raka se nalazila pod kontrolom terorista od 2013. godine. Grad se smatrao nezvaničnom prijestonicom DAIŠ-a. Zapadna koalicija na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama 2016. godine je najavila početak operacije za oslobađanje grada.

 

(Global CIR/SD/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj