‘VODOODBRANA SARAJEVA’ UPUTILA POZIV GRA─ÉANIMA: Za utorak najavljeni protesti pod sloganom ‘Za vodu – svima i odmah’

Facebook grupa ‘Vodoodbrana Sarajeva’ objavila je post u kojem gra─Ĺane poziva na masovne proteste u utorak 17.10.2017. ispred zgrade kantonalne┬á Vlade u terminu od 15:00 do 16:30. Protesti se odr┼żavaju pod zajedni─Źkim slobagom ‘Za vodu – svima i odmah’.

Od kada je po─Źela kampanja Vodoodbrana Sarajeva! ispisali smo stranice i stranice o vodi koje nema i ─Źesto su rasprave zavr┼íavale zaklju─Źkom da se mora na ulice. Neki su rekli i za┼íto ÔÇô koliko za samu vodu, toliko i za na┼íe dostojanstvo.
Kao organizatori kampanje zato smo odlu─Źili da u─Źinimo i taj korak. Mi ─çemo kao grupa preuzeti na sebe organizaciju protesta. Ali odgovornost za izlazak tog dana – samo svako od nas pojedina─Źno mo┼że preuzeti.

Šta hoćemo od vlasti?

– Ho─çemo odgovore: ZA┼áTO se voda i dalje isklju─Źuje i od ─Źega zavisi obustava redukcija.
Jesu li iscrpljeni rezervoari, je li do kvarova, šta se krije od nas?

– Ho─çemo da znamo ┼áTA su vlasti uradile da prestanu isklju─Źenja.
Tri sedmice od hitne sjednice Skup┼ítine, stanje sve gore. Ho─çemo da ─Źujemo ┼íta se radi. Bez friziranja, bez umanjivanja problema, bez omalova┼żavanja nas i pote┼íko─ça koje trpimo.

– Ho─çemo vi┼íestruka svakodnevna TESTIRANJA VODE i svakodnevno objavljivanje POTPUNIH REZULTATA.

– Ho─çemo da se OBEZBIJEDI VODA domovima zdravlja, Hitnoj pomo─çi, bolnicama, ┼íkolama, vrti─çima i penzionerskim domovima i drugim sli─Źnim ustanovama.
Ako ima non-stop vode za tr┼żne centre, mora je biti i za vitalne ustanove grada.

– Ho─çemo za svaki dio grada, za svaku ulicu PRECIZNU I UTEMELJENU INFORMACIJU ┼íta se radi i kada ─çe prestati isklju─Źenja.

Moraju se znati rokovi i ko preuzima punu odgovornost za realizaciju.
Ali prije svega:
HO─ćEMO ─îISTU VODU ZA PI─ćE, 24 SATA DNEVNO, SVAKI DAN, ZA SVE!
– Ima vode u Had┼żi─çima, ima vode koju crpe privatne firme za svoj profit a da pla─çaju nedovoljno ili nikako, ima vode na izvori┼ítima privatnih koncesionara.

Obe─çanja smo se nadobijali za naredne tri generacije. Kojekakvih sumnjivih menad┼żera, nazovi-stru─Źnjaka i konsultanata je prodefilovalo pred nama – za cijelu jednu vojsku. Strategije i studije i vizije i mjere ÔÇô ni broja im se ne zna. Na┼íi ┼żivoti svakodnevno trpe sve vi┼íe i sa svakim isklju─Źenjem raste rizik od zaraza, infekcija i te┼íkih trovanja koje mogu ko┼ítati ┼żivota. Jedino ─Źega ima sve manje je ÔÇô VODA.
Iza─Ĺimo – nemamo ┼íta izgubiti.
VODA ÔÇô ODMAH!

 

 

(Global CIR)

 

Komentiraj