IZA SVEGA SE KRIJE JEDNA ŽENA: Zbog čega je Trump riješio da sahrani nuklearni sporazum sa Iranom?

Američka ambasadorica u UN-u Niki Hejli savetovala je američkom predsjedniku Donaldu Trampu da ne prizna da Teheran poštuje sporazum o iranskom nuklearnom programu, piše časopis „Politiko“.

List navodi da su američki državni sekretar Reks Tilerson i direktor Pentagona Džejms Matis u julu ubijedili Trampa da prizna da Iran poštuje sporazum o nuklearnom programu, s obzirom da američki predsjednik nije imao jake argumente da proglasi da Iran da krši taj sporazum.

Međutim, stalna predstavnica SAD u UN-u pripremila je teren da Tramp ne prizna da se Iran pridržava nuklearnog sporazuma, dok su drugi članovi administracije američkog predsjednika zastupali oprezniji pristup po tom pitanju, piše „Politiko“.

– Dozvolite mi da to argumentujem – rekla je Hejlijeva tokom julskog sastanka, prenosi „Politiko“, pozivajući se na izvor. Predsjednik je odgovorio potvrdno.

Časopis navodi da je Hejlijeva postala „unutrašnji Trampov glas“ o iranskom nuklearnom sporazumu, čime je učvrstila svoj položaj kod američkog predsjednika. Inače, smatra se da je Hejlijeva potencijalna nasljednica Tilersona na mjestu američkog državnog sekretara.

List navodi da se to dešava zbog tenzija u odnosima između Trampa i šefa Stejt departmenta.

Podsjetimo, američki predsjednik Donald Tramp izjavio je juče da SAD neće potvrditi da se Iran pridržava nuklearnog sporazuma. Tramp, međutim, nije poništio sporazum kako je obećao u predizbornoj kampanji. On je pitanje tog sporazuma prepustio Kongresu i drugim stranama koje su potpisale dogovor s Iranom 2015. godine.

Međutim, u svom govoru Tramp je osuo paljbu po Iranu, nazvavši režim te zemlje “fanatičnim” i “opasnim”, optuživši ga da finansira terorizam u svijetu. Uslijedile su oštre reakcije iz Irana.

Iranski general o Trampu: Sahranili smo mnoge poput njega

Komandant iranske specijalne jedinice Kuds poručio je da su njegove snage “sahranile mnoge kao što je američki predsjednik Donald Tramp”. On je zaprijetio da će optužbe američkog predsjednika protiv Irana naštetiti samim SAD.

– Mi nismo zemlja koja raspiruje rat, ali vojna akcija protiv Irana bi na kraju rezultirala žaljenjem… Trampove prijetnje protiv Irana naštetit će Americi. Mi smo sahranili mnoge kao što je Tramp i znamo kako da se borimo protiv Amerike”, javila je agencija Tasnim citirajući generala Imaila Ghanija, prenosi “Independent”.

Iranska revolucionarna garda je najmoćnija bezbjednosna organizacija Irana, javlja Independent i dodaje da ona drži kontrolu nad velikim dijelom ekonomije Irana a ima i značajan uticaj na politički sistem.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj