KOMUNISTIČKA PARTIJA KINE MIJENJA USTAV! U njega će ugraditi misli Xija Jinpinga: Predsjednik će učvrstiti svoju moć

Kineska vladajuća Komunistička partija složila se da će izmijeniti stranački ustav a očekuje se da će ugraditi političke misli predsjednika Xija Jinpinga, uoči stranačkog kongresa sljedeći tjedan na kojemu će Xi učvrstiti svoju moć, javljaju agencije. Centralni komitet KP u subotu je odobrio prije najavljeni prijedlog izmjena ustava koji će sada biti proslijeđen Kongresu na formalno usvajanje.

China's President Xi Jinping speaks during the ceremony to mark the 90th anniversary of the founding of the China's People's Liberation Army at the Great Hall of the People in Beijing, China August 1, 2017. REUTERS/Damir Sagolj

U opširnom priopćenju koje je KP objavila putem državnih medija ističe se pohvala za proteklih pet godina pod Xijevim vodstvom, pogotovo za uspjeh u borbi protiv korupcije, no ne navodi se koje će misli biti uključene u stranački ustav. Ključna mjera Xijeve moći bit će hoće li postići da njegovo ime bude “okrunjeno” u stranačkom ustavu uzdižući ga na razinu prijašnjih vođa, poput Misli Mao Zedonga ili Teorije Denga Xiaopinga. Što se tiče Xijevih kasnijih prethodnika Jianga Zemina Hu Jintaoa, u oba slučaja je stranački ustav izmijenjen kako bi uključio njihove vodeće misli, no nisu im izravno pridodana imena.

U dijelu izjave u kojima se spominju teorije bivših vođa, nalazi se i referencija na duh kojim je prožet “niz važnih govora i novih koncepata generalnog sekretara Xi Jinpinga te njegovih novih razmišljanja i nove strategije upravljanja”, čime se signalizira da bi ta formulacija mogla biti u uporabi. KP također kani ustrajati na Xijeve “Četiri sveobuhvatnosti” koje se odnose na to da Kina “sveobuhvatno” radi na izgradnji umjerenog naprednog društva i jačanju reformi, vladavine prava i partijske discipline kao i “Četiri velika” koji se fokusira na partijsku izgradnju i pomlađivanje države.

Na četverodnevnoj plenarnoj sjednici Centralnog komiteta također će se odobriti izvješća o istragama bivših viših dužnosnika koji su otpušteni ili zatvoreni zbog korupcije. Otkad je preuzeo vlast prije pet godina, Xi je počeo oštru kampanju protiv duboko ukorijenjene korupcije i u tom je razdoblju kažnjeno više od milijun ljudi, a deseci viših partijskih dužnosnika završili su u zatvoru.

KP je obećala da kampanja, koju nadzire bliski Xijev suradnik Wang Qishan, nikad neće završiti. Kongres će u srijedu otvoriti partijski vođa Xi svojim govorom koji se strogo čuva u tajnosti, no zna se da će biti više usredotočen na ideologiju nego na konkretne političke prilike.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj