PRVI TEST ZA NOVU VLADU! Prvi krug lokalnih izbora u Makedoniji

 U Makedoniji se danas održava prvi krug lokalnih izbora na kojima će 1,8 miliona građana s pravom glasa birati gradonačelnike i predsjednike u 80 gradova i opština i Gradu Skoplju, kao posebnoj lokalnoj samoupravi s deset gradskih opština.

Glasanje će biti organizovano na 3.480 biračkih mjesta, gdje građani imaju mogućnost da se izjasne za 260 kandidata za gradonačalnike i 6.627 kandidata na 372 liste za savjetnike opštinskih vijeća. Većina biračkih mjesta otvorena su u sedam sati, a građani će moći glasati do 19 sati. Drugi krug lokalnih izbora zakazan je za dvije sedmice kasnije, 29. oktobra.

Predizborna kampanja za lokalne izbore počela je 25. septembra i trajala je do 13. oktobra. Za nadgledanje izbornog procesa, Državna izborna komisija Makedonije akreditovala je 5.011 domaćih i 373 stranih posmatrača, 294 prevodilaca i šest stranih novinara.

Ovo su šesti lokalni izbori u Makedoniji od proglašenja nezavisnosti te države na kojima će građani birati nove lokalne vlasti za naredne četiri godine. Posljednji lokalni izbori održani su 2013. godine.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj