REGIONALNI IZBORI U VENECUELI: Maduro proglasio pobjedu, opozicija ne prihvata rezultate

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro proglasio je izbornu pobjedu nakon jučerašnjih regionalnih izbora održanih u 23 savezne države Venecuele, a opoziciona koalicija Okrugli sto demokratske unije (MUD) saopštila je da ne priznaje rezultate.

“Ne priznajemo rezultate u ovom trenutku. Nalazimo se u veoma ozbiljnom trenutnku za državu”, saopštio je menadžer kampanje MUD, Džerardo Blajd, dodajući da će zatražiti istraživanje izbora. Maduro je rekao da je njegova vlada zabilježila “nedvosmislenu pobjedu”, dodajući da je opozicija uspjela da osvoji samo pet od 23 savezne države.

Kako navodi AFP, izbori su zadali težak udarac opoziciji, koji su izbore nazvali referendumom protiv Madura, poslije četiri mjeseca protesta. Međunarodne sile su optužile Madura da je uništio demokratiju time što je preuzeo državne institucije u sred ekonomskog kolapsa, uzrokovanog padom cijene nafte.

Međunarodni monetarni fond (MMF) ocijenio je da se ne vidi kraj ekonomskoj propasti, humanitarnoj i političkoj krizi u Venecueli, kao i patnji naroda. Ekonomija Venecuele opala je za 35 odsto od 2014. godine, a MMF navodi da Venecuelu očekuje hiperinflacija.

“Glavni rizik po region odnosi se na humanitarnu krizu i migraciju u okolne države koja će uslediti. Broj građana Venecuele koji su pristigli u granične gradove sa Brazilom i Kolumbijom oštro se povećava, kako kriza u Venecueli napreduje”, navodi MMF.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj