14 AKTIVNIH MONARHIJA U EVROPI! Ko su najbogatiji članovi evropskih kraljevskih porodica?

Od 14 aktivnih monarhija u Europi, neke su bogatstvo naslijedile te su zaista neovisne, dok ostale primaju bespovratna sredstva te troškove njihova života pokrivaju vlade država koje predstavljaju.

Foto: Getty

Princ Hans-Adam II

Lihtenštajnski princ, 72-godišnji Hans-Adam II mjesečno prima 250 hiljada švajcarskih franaka. Svoje bogatstvo uglavnom temelji na privatnoj banci LP Group, a istovremeno ima mnoge investicije u nekretninama širom Lihtenštajna, kao i šume i vinarije. Forbs je 2008. godine procijenio bogatstvo vladajuće porodice na čak 3,8 milijardi funti.

Kralj Felipe VI i kraljica Leticia

Španska kruna dobija paušalnu svotu od države, koja je 2014. i 2015. godine iznosila 6,9 miliona eura. Od toga je najveći dio otišao kralju Felipeu, dok je nešto manje dobila njegova supruga, kraljica Leticia. Osim toga, španska državna organizacija upravlja sa svih osam kraljevskih palata, pet kraljevskih rezidencija i deset manastira koje trenutno koristi kraljevska porodica.

Vojvoda Henri

Luksemburška vojvodska porodica dobija svake godine po 300 hiljada franaka još od 1948. godine za obavljanje svojih dužnosti. Osim toga, iz proračuna za 2017. godinu izdvojeno je 8,9 miliona funti za troškove plemstva.

Kraljica Margareta II

Danska svake godine daje kraljevskoj porodici 9,6 miliona funti. Taj iznos se potom dijeli na sve pripadnike kraljevske porodice, a ostatak pokriva sve troškove njihovih aktivnosti, kao i neke privatne troškove. Najviše naravno odlazi kraljici Margareti II. Osim toga, polovina danskih kraljevskih palata u vlasništvu je države, dok je ostatak u vlasništvu kraljevske porodice.

Foto: Thinkstock
 Foto: Thinkstock

Kralj Filip

Situacija u Belgiji slična je onoj u Danskoj, pa tako država donosi milione na račune tamošnje kraljevske porodice. U 2013. godini taj je iznos bio 10,4 miliona funti, od čega je deo finansirala i vlada. Posjedi na kojima boravi i djeluje belgijska kraljevska porodica većinom su u vlasništvu države, dok su mali dio njih samostalne javne ustanove i time financijski nezavisne.

Kralj Karl Gustav XVI

Švedska je pre dve godine dodelila oko šest miliona funti švedskom kraljevstvu za pokriće službenih dužnosti kralja i troškove života. Osim toga, uprava kraljevstva procenjuje svoje bogatstvo na 5,8 miliona funti, a istovremeno zarađuje od turističkih poseta palati. Kada se sve zbroji, kralju ukupno odlazi 11,8 miliona funti, dok se njegovo privatno bogatstvo procenjuje na 54 miliona funti.

Foto: Getty

Kralj Harald V i kraljica Sonja

Norveška vlada dodeljuje 23,8 miliona funti kraljevskoj kući te dodatnih 1,1 milion funti kralju i kraljici za pokriće osobnih troškova, a 900 hiljada funti odlazi princu i princezi. Kraljevske rezidencije su u vlasništvu države i otvorene su za javnost, ali su na raspolaganju kraljevskoj porodici. Kralj posjeduje kraljevsku jahtu, iako je čuva i održava Kraljevska norveška mornarica.

Kralj Vilem-Aleksander

Godine 2015. budžet kralja Vilema-Aleksandera iznosio je 35,8 miliona funti, što obuhvata troškove službenih posjeta i putovanja u inostranstvo. Dio od tog iznosa odlazi i njegovoj majci, pređašnjoj kraljici Beatriks, koja je 33 godine bila na tronu. Forbs je 2007. godine procijenio kraljičino bogatstvo na 230 miliona funti, a ustanovilo se i da trenutni kralj lično bogatstvo uglavnom broji u nekretninama.

 

(Global CIR/B92/Agencije)

Komentiraj