BOŠNJAČKI POKRET: Dragan Čović u Beogradu s Vučićem zastupa politiku suprotnu opredjeljenju većine građana BiH

Sejfudin Tokić predsjednik Bošnjačkog pokreta, povodom dosadašnjih razgovora predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića  i predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića u Beogradu, dao je sljedeću izjavu za javnost:

-Politika koju vodi Dragana Čović u posljednjih nekoliko mjeseci i bliska saradnja sa secesionističkom politikom Dodikove oligarhije nedvojbeno oduzima legitimitet Čoviću da pregovara o granicama na Drini sa Srbijom, posebno oko eventualnog ustupanja nekih teritorija pa i Opštine Rudo susjednoj Srbiji.

Hidrocentrale izgrađene na rijeci Drini a koje se nalaze na teritoriji BiH pripadaju našoj državi i ne mogu i neće biti predmetom pregovora sa aktuelnom Vladom Srbije. Zloupotrebljavajući funkciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH a bez podrške apsolutne većine stanovništva BiH, posjeta i razgovori Dragana Čovića i predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića su očigledno  u funkciji ambicija režima iz Beograda i Zagreba da sinhronizovanim aktivnostima reafirmišu realizaciju dogovora Tuđman – Milošević o podjeli BiH.

U postojećoj konstalaciji međunarodnih odnosa u Evropi i svijetu ovakvi razgovori su više u funkciji destabilizacije regiona, vraćanja na retrogradne politike prošlosti, a manje u funkciji stabilnosti i mira i uključenja zemalja Zapadnog Balkana u euroatlanske i europske integracije.

Istovremeno Bošnjački pokret najoštrije osuđuje  podaničku, prosrpsku izjavu Dragana Čovića kako BiH neće priznati Kosovo jer sasvim je sigurno da je takav stav potpuno suprostavljen političkom raspoloženju većina građana države BiH.

Građani BiH sve demokratski orjentisane strukture društva BiH svjesni su činjenice da treba ući u proces priznavanja države Kosova, jer su to učinile skoro sve demokratske zemlje Europe i svijeta.

Bošnjački pokret naglašava činjenicu da Vučić-Čovićevo zalaganje za trilateralni sastanak Srbije, Hrvatske i BiH u decembru u Beogradu ne predstavlja ništa drugo nego pokušaj da se neotuđmanska politika režima iz Zagreba u neomiloševićevska politika iz Beograda u zajedničkom nastupu udruže i izvrše pritisak na BiH da pristane na ono što nikada većinsko patriotsko stanovništvo BiH ni po koju cijenu neće prihvatiti, stoji u saopštenju Bošnjačkog pokreta pristiglog na adresu naše redakcije.

 

(Global CIR)

Komentiraj